Νέα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά πολύ σύντομα φοβάμαι ότι θα γίνει… Ένα πουλάκι μου «κελάηδησε» ότι το εργοστάσιο ετοίμων φαγητών της ΖΑΝΑΕ στη Σίνδο μετακομίζει όχι γιατί χωρίζει αλλά επειδή πάει στην ήδη έτοιμη και λειτουργική μονάδα της, που αλλού μαντέψετε !!!! Στη Βουλγαρία ακολουθώντας την AMYLUM που και εκεί δεν τα βγάζει πλέον πέρα. Έτσι σιγά σιγά τα 80 άτομα που εργάζονται αυτή τη στιγμή στη Σίνδο απολύονται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχουν. Όταν η μισθοί εξισωθούν και εκεί να δούμε που θα πάνε...
Όπως ήδη ανέφερα η πληροφορία μπορεί και να είναι λάθος γιατί δεν την έχω διασταυρώσει ακόμη επιφυλάσσομαι όμως για το μέλλον.
Όπως ήδη ανέφερα η πληροφορία μπορεί και να είναι λάθος γιατί δεν την έχω διασταυρώσει ακόμη επιφυλάσσομαι όμως για το μέλλον.
Είπε κανείς για ανεργία τίποτε???
Δεν ακούω καλά ….
Ξεχάστε το Proficiency και αηδίες ... Βουλγάρικα να μάθετε όλοι...
Δεν ακούω καλά ….
Ξεχάστε το Proficiency και αηδίες ... Βουλγάρικα να μάθετε όλοι...
Και μετά κινέζικα ...
Άντε περαστικά μας ...
12 σχόλια:
καλησπερα...εχεις δικιο ακομα δεν ειδαμε τιποτα...πολλα δικα μας μαθηματα εδω στην αργεντινη πρεπει να διδασκονται στην ευρωπη αλλα πιο πολλυ στην ελλαδα..ειχαμε εργοστασια,βιομηχανιες,βιοτεχνιες και τωρα ολα εχουν κλεισει..που θα παει ο αλλος να δουλεψει....η ανεργια ανεβαινει στην ελλαδα τα τελευταια χρονια...καλα τα λες...
Καλά είστε σοβαροί; Αφού έχουμε σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούμε! Υα αφήσουμε τους 10 αληταράδες στα Ζωνιανά που μονοπωλούν στα κανάλια ή το αν ο Μπομπ ο Σφουγγαράκης είναι gay ή οχι όπως προβληματίζεται το ΕΣΡ; Μήπως ακούσατε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης να κάνει λόγω για το κλείσιμο των εργοστασίων στη Θεσ/νίκη; Είδατε καλύτερα κανέναν αρχηγό της Αριστεράς δίπλα μας; Να μην μιλήσω για το Γιώργο. Προετοιμάζει τα Χριστούγεννα στο Παρίσι μάλλον...
Κάπου-κάπου πιάνω τον εαυτό μου να διαβάζει την «Αγορά Εργασίας» στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ή στα ΝΕΑ της Δευτέρας. Είναι πραγματικά να σε πιάνει απελπισία. Οι δουλειές ελάχιστες, τα requirements τόσα που συναγωνίζονται τις προκηρύξεις για δουλειά στις μεγαλύτερες τράπεζες και στις μεγαλύτερες Engineering and Construction εταιρίες στον κόσμου. Το δε «ελκυστικό πακέτο αποδοχών» είναι 1000+ ευρώ και μπορεί και κάνα bonus Χριστουγέννων. Σπάνια υπάρχουν κάποιες εταιρίες που προσφέρουν θέση στην αγαπημένη μου πόλη. Από εκεί οι εταιρίες φεύγουνε, δεν πηγαίνουν. Η Θεσσαλονίκη ερημώνει από βιομηχανίες και βιοτεχνίες (κυρίως ρούχων). Οι μοναδικές «εταιρίες» που ανοίγουν είναι καφετέριες, μπαράκια, και ταβέρνες. Κάποιοι φίλοι μου λένε να κάνω αίτηση για κάποια από τις μεγάλες εταιρίες στην Αθήνα. Αν είναι όμως να χρειάζομαι ξανά αεροπλάνο για να δω την πόλη μου προτιμώ να μείνω στο Λονδίνο. Και μάλλον έτσι θα γίνει γιατί δεν βλέπω κάτι να αλλάζει. Είμαι απαισιόδοξος.
Grammateas
Εννοείται ότι ο Βαγγέλης το σφουγγάρι είναι πιο σημαντικός δεν το συζητώ αυτό. Σκεφτόμουν να τον πάρω για το μπάνιο αλλά τώρα φοβάμαι …ποτέ δε ξέρεις.
Nbn
Το πρόβλημα με τις «μετακομίσεις» γίνεται ολοένα και πιο έντονο αλλά κανείς δε μιλάει. Έχω την εντύπωση ότι δεν έχει μείνει καμία καλή εταιρία στη Θεσσαλονίκη πέρα από τα κλασικά γαλατάδικα (τουλάχιστον στον κλάδο μου). Σε διαλέγουν τελικά όταν ψάχνεις για δουλειά δε διαλέγεις.
Φοβάμαι ότι θα έπρεπε να εξετάσεις και τη νεοελληνική νοοτροπία εκείνων που δεν καταδέχονται να εργαστούν σε τέτοια πόστα που δουλεύουν οι λαοί που αναφέρεις. Επομένως, τα εργοστάσια, προκειμένου να απασχολούν Βούλγαρους, Πακιστανούς κλπ εθνικότητες στην ελλάδα και να τους δίνουν 400-500 ευρώ, προτιμούν να πανε στο εξωτερικό και να πληρώνουν τους ίδιους υπαλλήλους με 100 το πολύ ευρώ. Λογικό το βρίσκω να σου πώ την αλήθεια, χωρίς να βρίσκω άδικο σε αυτά που γράφεις :)
Aγαπητέ φίλε,
Σήμερα μόλις διάβασα ότι η Βόρειος Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία.
Αλήθεια τιμάει την χώρα μας,τους πολιτικούς της αυτή η διαπίστωση?
Δυστυχώς η παγκοσμιοποίηση επέφερε και την επιλογή για τις εταιρίες να εγκαθίστανται εκεί που βρίσκουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Αυτό θα ήταν καλό από μία άποψη,αν τα προϊόντα που θα παράγονταν,έρχονατν στον τελικό καταναλωτή πιο φτηνά.
Δυστυχώς όμως,τα προϊόντα εξαολουθούν να είναι πανάκριβα,συντελώντας στην αισχροκέρδεια των μεγάλων εταιριών.
Πάρε για παράδειγμα την NIKE.
Κατασκευάζει τα προϊόντα της σε χώρες της Ασίας,εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την παιδική και ανασφάλιστη εργασία.
Είδες τα παπούτσια της να έρχοναται πιό φτηνά?
Οχι βέβαια.Το ίδιο ισχύει βέβαια και για πολλές άλλες εταιρίες.
Κάποτε οι εργάτες με την συνδρομή και άλλων κοινωνικών τάξεων,πέτυχαν μέσα από αγώνες, την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την καθιέρωση κανόνων στους χώρους εργασίας,που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Ο καπιταλισμός όμως με την παγκοσμιοποίηση παίρνει την εκδίκηση του.
Βλέπεις δεν έχει πλέον ανάγκη να συγκρούεται με τα συνδικάτα όπως κάποτε.Απλά μεταφέρει τις παραγωγικές μονάδες σε τρίτες χώρες,εκεί που ξέρει ότι θα βρεί πρόθυμους σκλάβους.
Βέβαια το κόστος ετεγκατάστασης είναι αρκετά υψηλό.
Γι'αυτό έχει μπεί τα τελευταία χρόνια το σχέδιο Β σε δράση.
Αντί να φεύγουν οι εταιρίες για να βρουν φτηνό ανθρώπινο δυναμικό,έρχεται το δυναμικό στον τόπο της εταιρίας.
Τα μεγάλα λόγια που ακούς περί προστασίας των μεταναστών,παροχή πολιτικών δικαιωμάτων,ένταξη τους στο ασφαλιστικό σύστημα,δεν είναι Ελληνική πατέντα.Είναι παγκόσμια.
Η Ευρώπη έχει κατακλυστεί ήδη από φτηνά χέρια που δεν ζητούν δικαιώματα,δεν κάνουν απεργίες,δεν ζητάνε τιμαριθμικές αναπροσαρμογές.
Η χαρά του καπιταλιστή δηλαδή.
Το μόνο που ζητάνε πλέον οι εταιρίες από τα Ευρωπαϊκά Κράτη έιναι η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.Οταν θα το πετύχουν κι αυτό,θα παραμένουν εδώ,αλλά τα δικά σου και τα δικά μου παιδιά δεν θα μπορούν να δουλέψουν σ'αυτές.
Και βέβαια το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο έχει βρεί και τους τρόπους να περνά όλα αυτά χωρίς πολλές,πολλές αντιρρήσεις.
Φτιάχνοντας οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Τζώρτζ Σόρος) και ιδρύματα παροχής βοήθειας στον τρίτο κόσμο (USAID),αλώνοντας αριστερά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα,χρησιμοποιώντας τα ΜΜΕ,κάνει καθημερινή πλύση εγκεφάλων.
Αν τολμήσει κάποιος να διατυπώσει αντιρρήσεις,τον βαφτίζουν ρατσιστή και εθνικιστή και καθάρισαν.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι οι μετανάστες από ανθρώπιστικής απόψεως.Το πρόβλημα είναι ο ρόλος που αυτοί οι άνθρωποι θα κληθούν να απίξουν στο άμεσο μέλλον στις οικονομίες των Ευρωπαϊκών χωρών.
Σήμερα ακούς αντιρρήσεις μόνο από ακροαριστερούς και ακροδεξιούς.
Είναι φυσικό.Σου είπα ότι αυτοί που καταστρώνουν τα σχέδια,δεν είναι τίποτα χαζοί.
ΕΧΟΥΝ ΑΛΏΣΕΙ ΤΑ ΠΆΝΤΑ.
Τα χρήματα που διακινούν είναι πολλά,τόσα ώστε να εξαγοράζουν συνειδήσεις,ιδεολογίες,ανθρώπους.
Δυστυχώς η πρόβλεψη μου είναι ότι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας,θα ζήσουν σε έναν διαφορετικό κόσμο,πολύ χειρότερο από αυτόν που εμείς γνωρίσαμε.
Και μιά παράκληση.
Μην τα βάζετε με τους μετανάστες.
Δεν είναι αυτοί το πρόβλημα.
ΑΛΛΟΎ ΒΡΊΣΚΕΤΑΙ Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ.
Ellie
Δε διαφωνώ με το γεγονός ότι το κέρδος τους βρίσκεται στις τρίτες χώρες. Δε τα βάζω με τους επιχειρηματίες τα βάζω με τους πολιτικούς που προτιμούν να αναγκάσουν μία εταιρία να φύγει από την Ελλάδα από το να ενισχύσουν την πιθανότητα αυτή να προφασίσει να μείνει εδώ. Θέλω να πω ότι το σύστημα φορολόγησης στην Ελλάδα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει σε μία εταιρία να αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε. Αν τα κόστη αυτά ήταν μειωμένα τότε οι συνθήκες θα ήταν καλύτερες εδώ απ’ ότι η μεταφορά ολόκληρης της παραγωγής στο εξωτερικό.
Όσο για το αν δέχονται να δουλέψουν Έλληνες σε τέτοια πόστα… Ζωντανό παράδειγμα οι 80 εργαζόμενοι στη ΖΑΝΑΕ στο τμήμα έτοιμων φαγητών που σιγά - σιγά θα χάσουν όλοι τη δουλειά τους.
Πίστεψε με … (από πρώτο χέρι στο λέω) η δουλειά σε εργοστάσιο τροφίμων δεν είναι ούτε ελαφριά ούτε εύκολη…
Theodore
Η τεράστια είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα έχει αλλάξει τα δεδομένα στην σύνθεση του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας. Η παραγωγή έχει πλέον γίνει φθηνότεροι χωρίς αυτό να έχει αντίκρισμα στο τελικό προϊόν. Όντως το κεφάλαιο έχει καταφέρει να ελέγξει ίσως τους βασικότερους άξονες της κοινωνίας που ζούμε παγκοσμίως και όπως ανέφερες έχει βρει και τον τρόπο να καταπνιγεί τυχών αντιρρήσεις. Το κέρδος που αποκομίζει πάντως το κεφάλαιο από το όλο σκηνικό είναι πρόσκαιρο γιατί σε λίγα χρόνια όλοι αυτοί τώρα «δεν έχουν στον Ήλιο» μοίρα θα αρχίσουν να διεκδικούν και να ζητούν περισσότερα από ένα ξεροκόμματο και τότε το κόστος μία δεύτερης «μετακόμισης» θα είναι δυσβάσταχτο, (τουλάχιστον για τις δικές μας εταιρίες) γιατί έχω την εντύπωση ότι δε θα προλάβουν να αποσβέσουν την πρώτη.
Ευχαριστώ για την συμμετοχή
Παιδιά έλεος με τα ελαφρυντικά στις επιχειρήσεις! Οι επιχειρήσεις δεν έχουν ελαφρυντικά! Δηλαδή τι κίνητρα παράπανω να πάρουν; Επιδοτήσεις πάιρνουν, φοροαπαλλαγές έχουν, επιδοτούμενες θέσεις έχουν και η τιμή του τελικού προϊόντος είναι υψηλή. Εγω να δεχθώ ότι πάνε έξω για φθηνότερα εργατικά χέρια. Μιλάμε πάνω από 80% διαφορά ημερομισθίων. Μετά το εισαγόμενο, πλέον, προϊόν γιατί δεν έρχεται φθηνότερο στην εγχώρια αγορα; Σημειώνω ότι δεν υπάρχουν πλέον φόροι εισαγόμενων προϊόντων. Άρα απλά ο επιχειρηματίας αυξάνει τα κέρδη του...Με τις υγείες μας!
Θα συμφωνήσω με τον γραμματέα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απαλλάξει αρκετά τις επιχειρήσεις από φόρους, σε σημείο που να την πληρώνει ο πολίτης. Άλλωστε, λογικό είναι ο κάθε επιχειρηματίας να επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους του..
Grammateas & Ellie
Εν μέρει συμφωνώ αλλά θα επιμείνω ότι μέχρι τώρα δεν έχουν φύγει μεγάλες επιχειρήσεις αλλά μικρές όπου και το ποσοστό των Ελλήνων στην παραγωγή είναι μεγαλύτερο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν φεύγουν ακόμη σε τέτοιο βαθμό όσο οι βιοτεχνίες των 10 – 20 ατόμων. Παρατηρώ λοιπόν ότι η πίεση ασκείται στις μικρές επιχειρήσεις που δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη ευελιξία στο να έχουν είτε φοροαπαλλαγές είτε στο να μπορούν να πάρουν επιδοτήσεις. Αυτό που σαν κυβέρνηση (η εκάστοτε κυβέρνηση τωρινή ή παλαιότερη) δεν κατάφερε να κάνει είναι να δίνει επιδότηση ή φοροαπαλλαγή με προϋποθέσεις…όπως για παράδειγμα να μην επιτρέπει σε μία εταιρία να φύγει στο εξωτερικό για κάποια χρόνια. Επί του συγκεκριμένου θέματος πάντως δεν έχω και πολλές γνώσεις και κάθε διόρθωση θα ήταν ευχάριστα αποδεκτή.
΄Εχεις δίκιο στην επισήμανση σου ότι οι μικρές φεύγουν. Η δεξιά καλώς ή κακώς ενίσχυσε τις μεγάλες εταιρίες αφήνοντας στην τύχη τους τις μικρές. Φοβάμαι ότι έχει συμβάλει και το ΠΑΣΟΚ σε αυτό. Δεν ξέρω κατά πόσον μπορούν να επιβληθούν τέτοιοι χρονικοί περιορισμοί στις επενδύσεις αλλά φοβάμαι ότι μόνο αποτρετικά θα μορούσαν να δράσουν.
Έρχονται ομως και αρκετές εταιρίες, μικρές και μεγάλες, κυρίως με αντικείμενο τεχνολογικό. Ζούμε στην κοινωνία της γνώσης, η γνώση είναι δύναμη, τα πανεπιστήμια και οι συδές ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και εκει θεωρώ ότι πρέπει να επενδυσουμε ως κράτος, στη γνώση.
Υπάρχει όντως ένα αναπτυσσόμενο ρεύμα με εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνολογία. Αυτό που φοβίζει εμένα είναι ότι υπάρχει μία τεράστια συγκριτικά ανάπτυξη του τομέα αυτού ενώ η καθαρά παραγωγικές επιχειρήσεις δεν αναπτύσσονται. Θέλω να πω ότι πάμε προς την «παραγωγή» παροχής υπηρεσιών περισσότερο από όσο πρέπει… Μια τέτοια στροφή της οικονομίας δεν νομίζω πως μπορεί να αποδώσει μελλοντικά. Η παροχή υπηρεσιών αναπτύσσεται βασιζόμενη πάντα επάνω στην παραγωγή και όταν αυτή δεν υπάρχει το «έδαφος είναι σαθρό»
Δημοσίευση σχολίου