Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Τοπικές και νεολαία

Ο Παναγιώτης έγραψε στο παρελθόν σχετικά με τις τοπικές οργανώσεις και με βάση αυτό είπα να κάνω μία προσπάθεια να γράψω σχετικά, εστιάζοντας στο θέμα της νεολαίας.
Δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν νέο που διανύει την ηλικία τον 18 – 20 ετών έρθει και να συμμετέχει σε μία συνέλευση κομματικού οργάνου. Παρά το γεγονός ότι όταν περάσει σε κάποια σχολή τότε τα πράγματα γίνονται διαφορετικά και στην ουσία ψάχνει έναν χώρο που να τον εκφράζει για να αναμειχθεί με τα κοινά.
Τι είναι λοιπόν αυτό που αποτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική στις τοπικές οργανώσεις;
Έχοντας ασχοληθεί με το θέμα για αρκετά χρόνια και ψάχνοντας σε μονοπάτια ιδεολογικά και θεωρίες κατέληξα στο εξής απλό συμπέρασμα … δεν το νιώθουν δικό τους…
Οι τοπικές οργανώσεις είναι μια πολύ καλή ιδέα που κατάφερε να εκφράσει τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ. Η πάροδος των ετών όμως, έχει προκαλέσει την φυσική φθορά και ως αποτέλεσμα δεν εκφράζει τους νεότερους σε ηλικία.
Πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένας άλλος τρόπος προσέγγισης από αυτόν που υπάρχει τώρα. Κατά την γνώμη μου πρέπει κατ’ αρχήν να απομακρυνθεί η έννοια της «ταμπέλας».. δηλαδή η ντεφάκτο αναγνώριση του κάθε νέου ότι από την στιγμή που θα συμμετέχει θα ονομαστεί και ΠΑΣΟΚος… Αυτό μπορεί να γίνει με την πρώτη επαφή και συνεδρίαση να γίνεται σε χώρο εκτός των τοπικών οργανώσεων.
Δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι αίσθηση ότι πηγαίνουν κάπου, σε κάποιο μέρος όπου όλα είναι στημένα.
Τα παιδιά δεν θέλουν να συμμετέχουν στο κόμμα του μπαμπά τους … θέλουν το δικό τους κόμμα… Δεν θέλουν να συμμετέχουν σε μία «προμαγειρεμένη» κατάσταση αλλά να φτιάξουν τη δική τους. Καλό θα ήταν λοιπόν να αφήσουμε σε αυτά να διαλέξουν πως θα οργανώσουν την ομάδα τους… Χωρίς ενδεχομένως προεδρείο απλά με τον ορισμό ενός απλού γραμματέα που θα κρατάει τα πρακτικά και δεν θα είναι μόνιμος αλλά όποιον επιλέξουν τα παιδιά στην εκάστοτε συγκέντρωση.
Τρίτο και επίσης πολύ σημαντικό είναι η συμμετοχή των νέων στην γενική συνέλευση της τοπικής. Πρέπει να δίνεται πάντοτε ο λόγος υποχρεωτικά στο κομμάτι της νεολαίας όχι στο τέλος της συνέλευσης αλλά στην αρχή έτσι ώστε να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση.
Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ένας νέος μπει σε κάποια σχολή τότε δύσκολα μπορεί να εκφράσει την γνώμη του γιατί, αν και νομίζει ότι το κάνει στην ουσία καλουπώνεται. Απόδειξη το γεγονός ότι πολύ λίγοι ασχολούνται μετά τα φοιτητικά τους χρόνια με τν πολιτική οργανωμένα. Απαξιώνουν το όλο σύστημα για καταλαβαίνουν ότι τους καπελώνει.

Η συμμετοχή των νέων στην πολιτική είναι αυτό που κάνει την διαφορά στην δημοκρατία. Πρέπει μαζί με τα παραπάνω να βρούμε τρόπους έτσι ώστε αυτή η ποικιλομορφία ιδεών απόψεων και θέσεων που έχουν τα νέα παιδιά να εκφραστεί σωστά για να έχει αποτέλεσμα.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο κάποιες σκέψεις και όχι τελική μου άποψη. Το θέμα είναι πολύ ποιό σύνθετο απο αυτή την επιδερμική αναφορά που κάνω εδώ.

Θα ήθελα την γνώμη σας επάνω στο θέμα.

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Πολιτικό σχόλιο

Δεν παρακολουθώ πολύ τηλεόραση (έχω καλύτερα πράγματα να κάνω..). Για το λόγο αυτό δεν θα μιλήσω με στοιχεία αλλά, με την γεύση που μου αφήνουν οι ειδήσεις. Έχω την εντύπωση ότι το σενάριο που μας πάσαραν περί ερωτικού σκανδάλου καταρρέει. Τα κανάλια σιγά- σιγά ανακαλύπτουν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός!!! Σαν το Ζαχόπουλο ένα πράμα… Δειλά αλλά σταθερά ακούγονται λεξούλες του στυλ, αποχαρακτηρισμοί, αρχαία, παράνομοι διορισμοί και προσλήψεις ημετέρων.
Αυτό που θέλω να δω εγώ είναι αν όλα αυτά θα καταλήξουν κάπου ή θα πάνε και αυτά στον κάλαθο των αχρήστων όπως τόσα άλλα….