Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

“Ασφάλεια Εργασίας”

'Όρος που χρησιμοποιείτε για να υποδηλώσει τα μέτρα που λαμβάνει μία επιχείρηση για να εξασφαλίσει τον αποκλεισμό των ατυχημάτων κατά την διάρκεια της εργασίας. Έχει όμως και άλλους ορισμούς. Έχετε δουλέψει ποτέ σε “φάμπρικα”; ....

Εμένα αυτή είναι η δουλειά μου ή μέρος αυτής πολλές φορές...

40 -50 γυναικούλες που δουλεύουν κάτω από συνθήκες δύσκολες αλλά δυστυχώς απαραίτητες για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων να πρέπει κατά την διάρκεια 8 ωρών ή και παραπάνω να επαναλάβουν διάφορες κινήσεις με τρόπο τέτοιο ώστε να έχουμε μια σειρά από χιλιάδες όμοια τελικά προϊόντα στο σύνολο 20 με 30 τόμους την ημέρα.

Αλήθεια, αν έχετε δουλέψει ποτέ σε τέτοια μέρη, έχοντας όμως τη ματιά του ανωτέρου παρατηρήσατε το βλέμμα τους όταν σας κοιτάνε;.

Φοβούνται... Το βλέπεις ότι πολλές από αυτές χαμογελούν με το ζόρι όταν περνάς από εκεί ή κοιτάν να δουλέψουν ποιο γρήγορα. Η... “Ασφάλεια της εργασίας” πάει περίπατο...

Δεν υφίσταται ως συνθήκη. Το εργατικό δυναμικό σ' αυτή την χώρα είναι ακάλυπτο, αναλώσιμο, ανακυκλώσιμο. Εξαρτάται από ένα βλέμμα ενός προϊσταμένου από μία εισήγηση δική μου, από μία εντολή διευθύνοντα συμβούλου : “ Από τον εργάτη πρέπει να παίρνεις το 110%!!!”

Αυτό είναι νόμος.

Ναι αλλά αν ο εργάτης είναι γυναικούλες 40-50 ή και 60 ετών!!! Τι να πάρεις από αυτές τι να ζητήσεις .... και ξέρεις ότι θα σου δώσουν ότι μπορούν μόνο αν το πληρωθούν όπως πρέπει αλλά αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό...

Η εργασία είναι απρόσωπη, με πενιχρή ανταμοιβή πολλές φορές, πολύ φόβο και ανασφάλεια... Το beep της κάρτας σου κάθε πρωί σου θυμίζει ότι είσαι ένα νούμερο στο ERP της εταιρίας... ανακυκλώσιμος -η και εσύ όπως και οι γυναικούλες που ανέφερα ποιο πριν. Απλά αυτό που σε ξεχωρίζει από τις γυναικούλες είναι η δυνατότητα να βρεις περισσότερα λεφτά αλλού αν χρειαστεί.

'Έχουμε ξεχάσει σ' αυτή την χώρα την έννοια του συλλογικού, των δικαιωμάτων, της διεκδίκησης, των κεκτημένων και της υπεράσπισής τους. Αφήσαμε την δουλειά αυτή στους δήθεν αριστερούς του ΚΚΕ που επικαλούνται την εργατική τάξη όταν την ίδια στιγμή θησαυρίζουν με τα κέρδη από την πώληση του Γερμανού. Το κέντρο κοιμάται και η δεξιά κάνει την δουλειά της.


Εμείς ... συνεχίζουμε να κυνηγάμε την αποπληρωμή του δανείου μας...