Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Έλλην ΠαΣόΚος ψηφοφόρος

Γίνεται πολύς ντόρος τώρα τελευταία στο χώρο του ΠΑΣΟΚ για την θέση που έχει το κόμμα, για τις θέσεις που έχει το κόμμα και για την επικοινωνιακή πολιτική του. Όπως φάνηκε από τις τελευταίες εκλογές κάτι δεν πάει καλά. Το ΠΑΣΟΚ δεν «περνάει» εύκολα τα μηνύματα που θέλει.
Η ανάλυση του προβλήματος πρέπει να ξεκινήσει από την βάση του. Άραγε πότε ήταν η τελευταία φορά που προσδιόρισαν στο ΠΑΣΟΚ το target group των ψηφοφόρων. Πότε έκατσαν να δουν ποιοι και γιατί το ψηφίζουν.
Η βάση λοιπών των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι κατά την γνώμη μου η εξής:
Μικρομεσαίος, υπάλληλος, ή μικρο μαγαζάτορας, ένα παιδί, μισθός 700 -1000 €, σπίτι που είτε νοικιάζει είτε χρωστάει στη τράπεζα, πολλοί από αυτούς είναι γύρο στα 50 και έζησαν την αλλαγή του Ανδρέα άλλοι την έζησαν μέσα από τα λόγια των γονιών τους. Οι γονείς των νεώτερων ακόμη υποστηρίζουν τα παιδιά τους οικονομικά και τα βγάζουν όλοι κάθε μήνα πέρα «ίσα βάρκα ίσα νερά». Οι νεώτεροι είναι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία αλλά το θεωρούν πολυτέλεια. Δουλεύουν 8 με 10 ώρες την ημέρα, και ο διαθέσιμος χρόνος είναι 1 με 2 ώρες το 24ωρο. Προτιμάει να δει ένα DVD από το να ακούσει Πρετεντέρη (ευτυχώς!) και η μόνη πραγματική ενημέρωση οι τίτλοι εφημερίδων το πρωί πριν φύγει για την δουλειά.
Ο χρόνος λοιπόν είναι περιορισμένος και η πληροφορία που δέχεται δεν επεξεργάζεται ιδιαίτερα πριν γίνει κτήμα του. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν πρέπει να προσαρμόσει έτσι την πληροφορία ώστε να είναι έτοιμη προς χρήση από τον αποδέκτη…Με άλλα λόγια πρέπει να είναι μεστή, λίγα λόγια, συγκεκριμένα, και συμπυκνωμένα.
Τι ακούει όμως καθημερινά…Η Ν.Δ. ρίχνει το φταίξιμο στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ λέει πόσο κακιά είναι η δεξιά και τι μας κάνει. Το πρώτο κομμάτι το βαρέθηκε, κατάλαβε ότι η δεξιά κρύβετε πίσω από το ΠΑΣΟΚ γιατί είναι ανίκανη.
Από το ΠΑΣΟΚ όμως περιμένει περισσότερα… περιμένει προτάσεις, λύσεις και αποτέλεσμα. Αντίθετα έχω την εντύπωση ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ μας λέει «αν θες να μάθεις τις θέσεις μου τράβα διάβασε το πρόγραμμα μου».
Κύριοι δεν έχουμε χρόνο για τέτοια. Ο χρόνος μας είναι λίγος, και ο δικός σας επίσης. Πρέπει στο χρόνο που σας δίνουν τα κανάλια να δίνετε το μέγιστο δυνατό.
Για μένα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να πάψει να ασχολείται με την ΝΔ και επιτέλους να την προσπεράσει, να αρχίσει να μιλάει για πρόγραμμα και θέσεις, προτάσεις. Να πάψει να σέρνεται πίσω από την ανικανότητα της ΝΔ, γιατί μέχρι τώρα αυτό κάνει.
Συνοψίζοντας :
Θεωρώ λάθος την επιλογή του ΠαΣοΚ να προσπαθεί να ξεσκεπάσει τη δεξιά
Πρέπει να δημοσιοποιήσει τις προτάσεις, σύντομα και περιεκτικά
Πρέπει να ανοίγει το ΠαΣοΚ τα θέματα και όχι να βρίσκεται σε θέση άμυνας, περιμένοντας τις κινήσεις της δεξιάς
Ελπίζω το νέο σχήμα που προέκυψε από τις εσωκομματικές εκλογές να πράξει τα δέοντα. Εδώ είμαστε … Έτοιμοι να βοηθήσουμε.

16 σχόλια:

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Αυτήν την δυναμική που έχουμε όλοι, οτι το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κάνει αντιπολίτευση αντιπροτάσεων πρέπει να την υποστηρίζουμε με ανάλογα post.
Μπράβο... fisherman!!!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα...μετα τον θανατο του Ανδρεα εχει χασει πολλη απο την ταυτοτητα του σαν κομμα του λαου που ηταν αναθεμα τωρα να ξερει κανεις που ειναι προσανατολισμενο...εζησα και τις 2 διαφορες προ ανδρεα και μετα και η διαφορες τεραστιες...ελπιζα απο τον Γιωργο να προσπαθησει να αλλαξει πολλα αλλα βλεπω ενα χλωμο τοπιο..τελικα οι φατριες μεσα στο κομμα ακομα χαλανε την ουσια...περιμενω προτασεις,διεξοδους...αλλα παραμενω στο αδιεξοδο απο την μη πρωτοβουλια μεχρι στιγμης να παει μπροστα το κομμα...αυτα...τα λεμε..

Grammateas είπε...

Το ΠΑΣΟΚ κατέκτησε την καρδιά των Ελλήνων επειδή απάντησε στα πραγματικά του προβλήματα. Το 48 % του 1981, βασίστηκε στη δέσμευση να δώσει στην πλειοψηφία του λαού αξιοπρέπεια, μέσα από την αναδιανεμητική του πολιτική. Έτσι δημιουργήθηκε η μεσαία τάξη. Έτσι πρόκοψαν οι γονείς μας. Είδαν τον κόπο της δουλειάς να ανταμοίβεται. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ξεχωρίσει με ποιούς είναι και ποιούς πολεμάει. Στη λογική της κοινωνικής σύνθεσης άφησε τα μεσαία και αδύναμα στρώματα στο έλεος των λαμογιών και των μεσαζόντων...Και αυτοί δεν δείχνουν έλεος. Πραγματικά η μάχη πλέον έχει γίνει ταξική. Αυτό πρέπει να καταδείξουμε. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βάλει απέναντι τραπεζες, μεγαλοεργολάβους, καρτέλ βιομηχανιών, σουπερμαρκετ και μεσάζοντες. Να υποστηρίξει το φτωχό, απέναντι στην ασυδοσία.

Elli είπε...

Καλημέρα!
Το ΠΑΣΟΚ τότε -το τονίζω το τότε-, τότε ου αναφέρει ο grammateas, τότε όντως είχε βρεί το σωστό "target group", αν και δεν μου αρέσουν τέτοιοι τεχνοκρατικοί χαρακτηρισμοί για το λαό :) Τότε όμως, ήταν άλλες οι συνθήκες, άλλες οι εποχές. Κακά τα ψέματα, η μεταπολιτευτική Ελλάδα ήταν φτωχή, απαίδευτη, φοβισμένη, με έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο. Σήμερα όμως η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαικής ένωσης, ανήκει στην παγκόσμια αγορά, το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών της έχει ανέβει σημαντικά μιας και τα πανεπιστήμια έχουν ανοίξει για όλους, έχει γίνει δημοφιλής μεταναστευτικός προορισμός και το βιοτικό επίπεδο ουδεμία σχέση έχει με τις εποχές Αντρέα Παπανδρέου. Ο στόχος όμως παραμένει ίδιος με τότε : Πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς για καλύτερη και ακόμα περισσότερη παιδεία, για ιδανικότερες συνθήκες και προυποθέσεις εργασίας, για περισσότερη δημοκρατία, για αξιοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ, σαν κόμμα εξουσίας, δεν μπορεί να απευθύνεται μόνο στους φτωχούς και κατατρεγμένους (χωρίς να είναι αμελητέα αυτή η ποσόστοση του ελληνικού πληθυσμού), διότι τότε θα πέσει σε λαικίστικες πρακτικές και λόγους. Το ΠΑΣΟΚ που θέλει να γίνει κυβέρνηση για να λειτουργήσει σοσιαλιστικά, βασιζόμενο στην αναδιανομή και στην αέναη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων, αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλήσει σε όλους τους Δημοκράτες πολίτες, σε όλους εκείνους ου σκέφτονται πιο ανοιχτόμυαλα, που θέλουν μια ισχυρή Ελλάδα με ελεύθερους πολίτες και όχι χειραγωγούμενους. Η άγνοια γεννά φοβίες και συσφίγγει τον κόσμο "δεξιά", η ευρωπαική προοπτική φοβίζει και ο στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να πείσει τις προοδευτικές δυνάμεις, δεν μπορεί να αρκεστεί μόνο σε εκείνους που έχουν ανάγκη αλλά σε όλους, χωρίς να απαρνείται κάνέναν. Χρειάζεται πολύ μεγάλος αγώνας, πρέπει όλα τα στελέχη να βγούν κυριολεκτικά στους δρόμους και να μιλήσουν το λόγο του ΠΑΣΟΚ στο λαό, όπως το κίνημμά μας ξέρει πολύ καλά.

αντωνης είπε...

Καλησπερα. Πολυ ωραιο ποστ!
Νομιζω οτι για το ΠΑΣΟΚ σημερα ειναι πιο δυσκολο απο τοτε, γιατι ειναι ακομα νωπη η κυβερνητικη θητεια η οποια δεν αφησε καλα σημαδια στα χαμηλοτερα κοινωνικα στρωματα. Και αυτο θα ανατραπει με σαφεις προτασεις στα θεματα που ανοιγει η κυβερνηση. Δεν χρειαζεται μονο η στειρα κριτικη, θελει ξεκαθαρες αποψεις ο κοσμος και τωρα δεν τις βλεπει. Γι' αυτο νομιζω οτι ειναι καιρος να παλεψουμε, μεσα στα πλαισια της εποχης ομως και οχι με τους ορους προηγουμενων δεκαετιων.
Και φυσικα ειναι απαραιτητο να βγουν νεα και αφθαρτα προσωπα μπροστα.

fisherman είπε...

Σας ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή σας
Μου αρέσει να χρησιμοποιώ όρους τεχνοκρατικούς γιατί όπως και να τα κάνουμε η ορολογία φτιάχτηκε για να αντιπροσωπεύει κάτι… και αυτό στην περίπτωση μας είναι το που στοχεύει το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή.
Πιστεύω λοιπόν ότι με το πέρασμα του χρόνου το ΠΑΣΟΚ έπαψε να ψάχνει στο που απευθύνετε και μοιραία άφησε πίσω του ένα κενό. Αυτό ακριβώς κάλυψε η ΝΔ και ουσιαστικά έκλεψε την ταυτότητα του κέντρου. Πρόσφατα αλλά και παλιότερα και όχι τόσο προκλητικά έχουμε ακούσει τον κ. Καραμανλή να επικαλείται ακόμη και τον Α. Παπανδρέου προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ του δικού του χώρου και του κέντρου. Το ΠαΣοΚ ακόμη φαίνεται να μην καλύπτει το κενό αυτό. Ευτυχώς τα έργα της ΝΔ την διαψεύδουν προς το παρόν. Όταν μιλάμε για θέσεις και απόψεις πρέπει να είμαστε σαφείς και δυναμικοί ξέροντας ότι υπάρχει κόσμος που πιέζει τον εαυτό του να πιστέψει πάλι στο ΠαΣοΚ. Πρέπει να προσθέτουμε εμείς τα θέματα στην ατζέντα και όχι να απαντάμε σε προτάσεις άλλων. Έχω την αίσθηση ότι συνεχώς απαντάμε κολλημένοι στο καναβάτσο… Αφήνοντας ακόμη και μικρότερα κόμματα να κάνουν προτάσεις και να δίνουν έστω με τον τρόπο τους λύσεις. Εδώ όμως δεν έχει καμπανάκι ο γύρος είναι μέχρι νοκ – αουτ… Η δεξιά μετά από πολλά χρόνια έχει την ευκαιρία και κατακερματίσει το κέντρο και την αριστερά και δε θα χάσει μία τέτοια ευκαιρία.
Πρέπει να προσπαθήσουμε συλλογικά όλοι μαζί για το καλύτερο αφήνοντας πίσω μας διαφορές και έριδες που τελικά να ξέρετε ότι καταλήγουν σε … εσωκομματικές κατινιές …

blogger είπε...

Συμφωνώ με το σχόλιο του Παπαχατζή κι εγώ. Η αντιπροτάσεις είναι η σωστότερη μέθοδος αντιπολίτευσης.

blogger είπε...

Τ(ι)ς σκότωσα τ(ι)ς αντιπροτάσεις... :)

fisherman είπε...

Ευχαριστώ για το σχόλιο
ΥΓ Από σκοτωμένες λέξεις ξέρω καλά …
Αν δεν είχε το Word ορθογραφία ούτε το λύκειο δε θα έβγαζα

NdN είπε...

Καλημέρα φίλε,

Όπως πολύ σωστά έγραψε η Ελλη ένα κόμμα εξουσίας δεν μπορεί να απευθύνεται μόνο στους φτωχούς και κατατρεγμένους, διότι τότε θα γίνει ένα νεοκομμουνιστικό-λαικίστικο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να δίνει λύσεις στα προβλήματα όλων των τάξεων και όπου υπάρχει σύγκρουση να βασιζεται στην αρχή της αναδιανομής του πλούτου.

fisherman είπε...

Καλημέρα σε όλους
Ndn & Ellie
Όπως προσέξατε και στο pοst δεν αναφέρθηκα πουθενά στο θέμα του μορφωτικού επιπέδου. Αυτό το έκανα γιατί όταν ο χρόνος που έχει κάθε ένας μας στην διάθεσή του είναι τόσο λίγος που δεν παίζει ρόλο αν είσαι μορφωμένος ή όχι, καταρτισμένος σε κάτι ή όχι, μιας που η πληροφορία δεν προλαβαίνει να επεξεργαστεί ή να διασταυρωθεί… Απλά την «καταπίνουμε». Επίσης πιστεύω πως ναι ! Ζούμε ή μπαίνουμε στην εποχή της …γιάπικο-φτωχολογιάς. Που η δουλειά δεν είναι το γιαπί το πηλοφόρι το μυστρί αλλά το γραφειάκι, το PC και η γραβατούλα ή το ταγιεράκι. Τα λεφτά όμως είναι λιγότερα από του οικοδόμου. Δεν χαρακτηριστήκαμε άδικα η γενιά των 700 €… Άρα πέρα από την μόρφωση το επίπεδο γενικότερα η ανάγκη να νιώσει κανείς ασφάλεια για το μέλλον του είναι η ίδια. (Το μόνο κακό με τις «αλλοτινές» φτώχιες είναι ότι εμείς ως «προνοητικοί και οικονόμοι» δεν αραδιάζουμε παιδιά όπως κάνανε παλιότερα οι φτωχοί… κακούργα τηλεόραση σκοτώνεις τον έρωτα!!!)

tzonakos είπε...

Χρειάζεται ανανέωση. Ιδεολογική αλλα και πρακτικά εφαρμόσιμη.
Οι παλιοί του Ανδρέα λιγοστεύουν.
Η ΝΔ παίρνει ψήφους απο νέους που τυφλώθηκαν απο την τεχνολογία και δεν ξερω τι άλλο, τις υποσχέσεις μάλλον για δουλειά που δεν τους έδινε το "κακό Πασοκ "
Πρέπει να επιταχύνει ο Γιώργος.
Να βγάλει προτάσεις, θέσεις και να μην αφήσει να κάνουν οτι θέλουν οι αναξιόπιστοι της ΝΔ. Να καταλάβει ο κόσμος πόσο λάθος ειναι να στηρίζεις την Δεξιά, όχι επειδη ειναι κακιά ισως, αλλα επειδή ειναι Λάθος !
Αυτο πρέπει να τονιστεί !
Το λάθος που θα μας βγάλει σε λάθος δρόμο !

fisherman είπε...

tzonakos
Αν θες τη γνώμη μου το τι κάνει λάθος η ΝΔ το έχει καταλάβει ο Ελλην ψηφοφόρος αυτό που δεν ξέρει είναι τι προτείνει το ΠαΣοΚ και ο χρόνος περνάει γρήγορα !!!

τσότσος είπε...

"Ψαρά" μου, δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ έσκαψε μόνο του το λάκκο του απαξιώνοντας το προηγούμενο έργο του (δες τις δικαιολογίες Παπανδρέου, Πάγκαλου κλπ. για τις αιτίες της τωρινής ήττας). Πιο μήνυμα λοιπόν να περάσει αφού αυτοκαταδικάζονται; Ποιος να πιστέψει ένα κόμμα που παραδέχεται ότι στελέχη του πλούτισαν, ότι αδιαφόρησαν για τους φτωχούς κλπ.; Και ποιος τα λέει αυτά; Ο Γιωργάκης, ο ευεργετηθείς από τον "κακούργο" Σημίτη...
"Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή..."
Φοβάμαι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευκαιρίες πια για μηνύματα κλπ.

NdN είπε...

Να με συγχωρήσεις φίλε τσότσο, αλλά θα διαφωνήσω κάθετα στην άποψη που εκφράζεις στο σχόλιο σου.

Πιο έργο απαξιώθηκε? Και ποιος το απαξίωσε? Ακουσες ο ΓΑΠ ή οποισδήποτε άλλος να χαρακτηρίζει μακέτα την γεφυρα Ριου-Αντιρριου, το μετρό, την Εγνατία? Είδες κανέναν να λοιδορεί την εξωτερική πολιτική? Το σχέδιο Καποδίστρια? Τι ακριβώς απαξιώθηκε?

Μήπως "απαξιώθηκαν" μόνο τα φαινόμενα των χρηματιστών Νεονάκηδων και των νυχτο-τροπολογιων ΑρΠάχτα? Μήπως αυτοί οι δεξιοπασόκοι πλούτισαν εις βάρος των πολλών και κάποτε έπρεπε κάποιος να μιλήσει?
Πραγματικά θα ήθελα να μου αναφέρεις ΜΟΝΟ ΕΝΑ απαξιωτικό σχόλιο του ΓΑΠ για τον Σημίτη ή το έργο του. Και επαναλαμβάνω για το ΕΡΓΟ ΤΟΥ και όχι για τις επιλογές προσώπων τύπου Αρ-ΠαχτοΝεονάκηδων.

fisherman είπε...

Τσοτσος & ndn
Σ’ ευχαριστώ για τα σχόλια σας … Η πολιτική του σημερινού ΠαΣοΚ δεν ήταν ποτέ συγκεκριμένη εναντίον των κυβερνήσεων Σημίτη. Πάντοτε όμως στις ομιλίες του ο Γιώργος τον «θυμάται» εκφράζοντας αρνητικά σχόλια. (παράδειγμα τώρα με το ασφαλιστικό που δήλωσε ότι η κατάντια του είναι αποτέλεσμα ΚΑΙ των προηγουμένων κυβερνήσεων). Αντίθετα όταν ο Σουφλιάς κόβει κορδέλες στην Εγνατία δεν βγαίνει να πει ότι όλα αυτά δρομολογήθηκαν επί πρωθυπουργίας του κακού ΠαΣοΚ. Θέλω να πω δεν βγήκε καν να διεκδικήσει την «πατέντα», να πει «αυτά κύριοι έγιναν επί ΠαΣοΚ» ούτε τα κατηγόρησε αλλά ούτε τα πρόβαλε όπως έπρεπε.
Ναι συμφωνώ το «παλιό» ΠαΣοΚ κατάστρεψε πολλά πράγματα και πάνω από όλα υποδόμησε το κόμμα. Αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη, ο κάθε νέος αρχηγός είναι αρχηγός ΟΛΟΥ του κόμματος και κληρονομεί όλη την ιστορία του κόμματος και όχι μόνο αυτά που θέλει. Θέλω να πω ότι αφήνει την αίσθηση ότι «αυτό-μαστιγώνετε». Το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί συναισθήματα ηττοπάθειας πράγμα που πρέπει να ξεπεράσουμε…
ΥΓ Ο Παχτας αθωώθηκε πριν τις εκλογές αλλά κανείς δεν το έμαθε. Οι Χαλκιδικιώτες είναι πολύ δυσαρεστημένοι που δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο και χάθηκαν πολύτιμοι ψήφοι λόγω επικοινωνιακής ανεπάρκειας