Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2007

Καθημερινή ιστορία


Eξι παρά πέντε το πρωί. Κοιτάω το κορίτσι μου… Κοιμάται ακόμη. «Ασ’ την ακόμη λίγο». Πάω στην κουζίνα, ζεσταίνω λίγο γάλα τρώω τον άμπακα «τα πάντα», ντύνομαι … «ξύπνα κορίτσι μου θα αργήσεις». Βάζω τα ρούχα μου, και φεύγω. Φτάνω στο αμάξι ο «Κίτσος» μοντέλο ’87 αλλά σκυλί πάει όπου δεν πάει κανένα αμάξι!. Στο δρόμο σταματάω να πάρω την κυρά Δήμητρα ετών 55. «Άντε αλλά πέντε χρόνια ακόμη». Γυναίκα που πιάνει την πέτρα και την στύβει, πάλεψα στην ζωή της και παλεύει ακόμη. Η μάνα την μεγάλη πια με ζάχαρο. Την αγαπάει πολύ και αυτή το ίδιο. Φτάνουμε στο εργοστάσιο, ένα καφέ στα γρήγορα και ξεκινάει το τρέξιμο.
Χαρτιά, HACCP, ISO, μικροβιολογικοί έλεγχοι, swap, παρατηρήσεις στο προσωπικό, παραλαβές (λίγο χαβαλέ… όπου μας παίρνει…). Ένας χαμός. Μέσα στην παραγωγή 6-7 άνθρωποι που είναι περισσότερα χρόνια από μένα στην εταιρία. Αναγκασμένοι να με ακούν. Να τους φωνάξω, δεν γίνετε… είμαστε μία ομάδα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παίξουμε το παιχνίδι του τρόμου. Είμαστε λίγοι.
Θυμάμαι στη σχολή μου χρόνια πριν. Αλλιώς μου τα λέγανε … Δεν πειράζει η δουλειά είναι δουλειά και δεν είναι ντροπή.
Ο Κυρ Στέργιος 60 χρονών κουβαλάει ακόμη. Αν τον δώ να το κάνει λέτε να τον αφήσω μόνο του. «Γιατί να κουβαλάει ακόμη ρε γαμώτο…» Αυτός έπρεπε να πίνει το καφεδάκι του στην παραλία και προσέχει τα εγγόνια του και όχι να ακούει παρατηρήσεις από εμένα …
Φτάνει το διάλυμα 1 με 1:30 ένας καφές δύο τσιγάρα κανένα ανέκδοτο, τίποτε αστεία και πάλι μέσα… η ώρα περνάει … πρέπει να βγει το πρόγραμμα. «Ρε γαμώτο αυτός ο καινούριος είναι χάλια! Όλο πίσω του τρέχω!»… «Σα τον έχει δύο παιδιά και η γυναίκα του δε δουλεύει το χρειάζεται αυτό που κάνει…» και αν βρω εγώ το μπελά μου με δαύτον;;; Ας’ το «ταρακούνησε» τον λίγο. Να συμμορφωθεί και κράτα την «πατάτα» που έκανε μέσα στην «οικογένεια». Αν το μάθει ο μεγάλος δε θα το λυπηθεί…
Το 8ωρο τελειώνει «Πάλι το πρόγραμμα δε βγήκε …» Γ… τα φεύγω τρέχοντας! Πάω σπίτι!. Αύριο το πρωί θα είμαι και εγώ μαζί με τους άλλους χιλιάδες ένα «αναμμένο φως» σε μία κουζίνα νωρίς το πρωί , σε μια μεγαλούπολη που μοιάζει να ξερνάει κάθε πρωί τα σωθικά της και να τα μαζεύει κάθε βράδι πίσω.
Καλή σας ημέρα με χαμόγελο, λίγο αυτοσαρκασμό, συμπάθεια προς όλες αυτές τις μοναδικές, ξεχωριστές ψυχές, σκέψεις οντότητες που η ζωή τις έφερα κοντά, να μοιράζονται τον ίδιο αγώνα, μόχθο, κούραση. Για να μας αποδείξει ότι δεν διαφέρουμε απλά είμαστε ξεχωριστοί

17 σχόλια:

NdN είπε...

Ρε καρντάσι, πιο πρωι από μένα ξυπνάς?? Στο 20λεπτο με τρως!!
OPEL και εσύ?

Σοβαρά τώρα. Εδώ οι συνθήκες εργασίας είναι τελείως διαφορετικές. Εχουμε 70αρηδες που έχουν ακόμα δάνεια και δουλευουν γιατί δεν παίρνουν ή γιατί δεν τους φτάνει η σύνταξη, ωστόσο εδώ παιχνίδια του τρόμου δεν υπάρχουν και ας είμαστε 1800 στον ίδιο πύργο.

"...Να συμμορφωθεί και κράτα την «πατάτα» που έκανε μέσα στην «οικογένεια». Αν το μάθει ο μεγάλος δε θα το λυπηθεί…" να το κάνεις φίλε αυτό. Ο λόγος είναι απλός. ΌΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ και για όλα έρχεται ο χρόνος που γίνεται το pay back! Η ανταποδωση! Να είσαι σίγουρος γι αυτό. Εξάλλου και αν δεν έρθει αυτή η ώρα, εσύ θα κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια. Αυτό ειναι το πιο σημαντικό.

Δεν ξέρω αν φταίει η ώρα, οι μέρες που μετράω να έρθω ελλάδα, το ότι θα πάω δουλειά σε 8 ώρες, αλλά το post σου μου άρεσε πάρα πολύ!

fisherman είπε...

Ευχαριστώ ndn
Nissan Sunny αγαπητέ μου μόνο τσαρούχια δεν του έχω βάλει ακόμη!!!
Ξέρω οτι εκεί που είσαι έχει και πιό πικρές ιστορίες απο τις δικιές μου...
Το παιχνίδι του τρόμου δε παίζεται ανάμεσα σε 7-8 άτομα και να το παίξεις χάνεις εσύ πιό πολλά...
Ανταπόδωση δεν έχω βρεί έως τώρα διστυχώς και δε νομίζω να βρω αλλά κοιμάμαι ήσυχα αυτό είναι αλήθεια...καλημέρα !!! πότε γυρνάς?

Grammateas είπε...

Καλημέρα παιδιά. Αφού υπάρχει δουλειά και ήμαστε στην πόλη μας και όχι πουθενά αλλού πάλι καλά... Η καλύτερη δουλειά είναι του ανειδίκευτου. Καμία ευθύνη και ο μήνας έχει 9. Και μην νομίζετε ότι πέρνουν λιγότερα από εμάς...

fisherman είπε...

Gramateas
Το θέμα είναι οτι δεν πληρώνεται η ευθύνη όσο θα έπρεπε...Ονειρεύομαι μία δουλειά ανειδίκευτου να σου πω την αλήθεια αλλά τα λεφτά είναι κόμη λιγότερα...

NdN είπε...

Στις 21 το μεσημέρι θα είμαι πίσω! Δηλαδή σε 92 ώρες φτάνω!!!!!

Σκέφτομαι να ανεβάσω και post για την επιστροφή αλλά δεν ξέρψ αν θα βρω χρόνο να δουλέψω στο photoshop!

tractatus είπε...

Γειά σου ρε fisherman με την ανθρώπινη ματιά. Αυτό μας λείπει...αλλά πώς φιάχτεις ανθρωπιά; Μάλλον ζώντας έτσι απλά και ακουμπώντας τη ζεστασιά των ανθρώπων και όχι πέρνοντας χρυσόσκονη απο την εξουσία...(!) Ετσι δεν είναι; Και το λέω αυτό γιατί, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές αυτοί που διαχειρίζονται την εξουσία χάνουν σε όλα αυτά που εμείς ζούμε στην καθημερινότητά μας. Φαίνεται ότι τελικά οι άνθρωποι είτε αλλάζουν είτε προσαρμόζοναι πολύ ευέλικτα σε σχήματα που είναι σε απόσταση απο αυτά που περιγράφεις. Απο την άλλη μεριά δεν μπορώ να πώ ότι δεν σκέφτηκα με χαμόγελο τόσο τις δικές σου στιγμές όσο και το ndn στην Αγγλία και τη λαχτάρα του να γυρίσει για λίγο Ελλάδα. Είναι τυχερός γιατί μπορεί να ζεί αυτό το διχασμό που ξυπνάει τη νοσταλγία και σε κάνει πιο ανθρώπινο εξαιτίας της έλλειψης.
Πάντως πολιτική χωρίς ανθρωπιά με απλή διαχείριση δεν γίνεται. Και blog μονοδιάστατα με πολιτική δεν έχει "αναγνωρισιμότητα".
Καλό βράδυ στους εντός κι εκτός

αντωνης είπε...

καρντασι, εισαι ωραιος!

αυτο ειναι το μοναδικο μου σχολιο σε αυτο που εγραψες.

ααα, τωρα θυμηθηκα.
ΑΕΚ εισαι; αχαχαχαχαχαχα, περαστικα βρε!

fisherman είπε...

Νdn
Καλή επιστροφή και προσοχή τα μελομακάρονα! Είναι ένας επικίνδυνος εχθρός που σε παχαίνει και κρύβεται σε ένα γκυκίτατο περιτύλιγμα !!! (άστα μην τα φας θα σε προστατέψω! δώστα σε μένα…)
Tractatus
Είμαι πολύ μικρός ακόμη για να μπορέσω να διαχειριστώ την εξουσία (άλλο ευθύνη άλλο εξουσία). Η αλήθεια είναι ότι δε ξέρω πως θα συμπεριφερθώ αν μου δώσουν εξουσία κάποια στιγμή. Έχω γράψει ότι ο συνδυασμός άνθρωπος – εξουσία είναι φονικός. Ελπίζω να έχω ωριμάσει αρκετά μέχρι τότε ώστε να μπορέσω να την χειριστώ με σεβασμό και αξιοπρέπεια (και να μην ξεχάσω ΠΟΤΕ! από πού ξεκίνησα). Όσο για τα blog μιας χρήσης … είπαμε ο κάθε ένας γράφει αυτό που τον εκφράζει όλα δεκτά και ενδιαφέροντα τα βρίσκω.
Α.g.
Εμείς παίζαμε μπάλα εσείς βάλατε γκολ !!! Τη δέχομαι την καζούρα με ευχαρίστηση. Πάντως είδαμε δύο ομάδες να παίζουν καλό ποδόσφαιρο και αυτό έχει σημασία. (Ξέρεις όταν χάνουμε λέμε όλοι: «ααα σημασία έχει το άθλημα» και τέτοια χαζά ….)

Elli είπε...

Η αλήθεια είναι ότι με άγχωσες λίγο με αυτά που γράφεις αλλά καλά έκανες! Εγώ το γαιδούρι ξυπνάω 9 παρά!

fisherman είπε...

Δε πειράζει το κορίτσια πρέπει πάντα να έχουν λίγο παραπάνω ύπνο απο εμάς. Άλλωστε δεν είναι τι ώρα ξυπνάς αλλά τι κάνεις μετά ...

NdN είπε...

Φίλε fisherman μην λες τέτοια...Ακους εκeί δεν έχει σημασία τι ώρα ξυπνάς αλλά τι κάνεις μετα...Εσύ με ποιον είσαι? Σε όσους πάνε στην δουλειά μετά από σένα θα απαντάς..."Εγώ τέτοια ώρα τρώω μεσημεριανό...".

Επίσης όσους φτάνουν στην δουειά μετά από σένα δεν θα τους λες καλημέρα, αλλά καλησπέρα και στον τελευταίο θα λες.."βλέπω σήμερα πήρες half day off..."

Ακους εκeί δεν έχει σημασία...νυχτα πάμε νύχτα φεύγουμε!!

fisherman είπε...

Χαλάω την πιάτσα ...
Έτσι και αλιώς απ' τη νύχτα στη νύχτα τρέχουμε δε γ..εις οτι και να πείς πα΄λι το ίδιο τρέχεις...
Για τα κορίτσια μας ομως ε ένα σκόντο να κάνουμε ...

Elli είπε...

Ευτυχώς δουλεύω μέχρι τις 8 το βράδυ (τουλάχιστον) οπότε καλά είμαι!

fisherman είπε...

ellie
Για αυτό λέω δεν έχει σημασία πο΄τε ξυπνάς αλλά τι κάνεις μετά...

katerina είπε...

'Οταν πήζω, όταν πανικοβάλλομαι, όταν το μυαλό μου βαλτώνει, για να ξεαγχωθώ λίγο, χαζευω κανένα blog Έπεσα σε σένα.
Μάγε fisherman με γλύκανες.
Να εισαι καλα. Τώρα μπορω΄να συνεχίσω.

cinderella είπε...

Πολύ ωραίο και πολύ αληθινό πραγματικά το κείμενο σου!
Ναι αν έχεις ευαισθησίες, δυσκολεύεσαι να φωνάξεις σε έναν άνθρωπο 60 χρονών, δυσκολεύεσαι να μην τρέξεις να βοηθήσεις την 55αρα μάνα που είναι φορτωμένη, δυσκολεύεσαι να βάλεις απουσία στον άλλον που καθυστέρησε. Είσαι προϊστάμενος τους αλλά είσαι και άνθρωπος. Πλέον αυτές οι έννοιες έχουν γίνει ασύμβατες. Δυστυχώς.
Καλώς σας βρήκα!

fisherman είπε...

@katerina
Το να κάνεις μία γυναίκα να "γλυκάνει" όταν πιέζεται είναι μεγάλη επιτυχία ... (Για μένα,χαμένη είναι η μέρα που δε θα καταφέρω να κάνω το κορίτσι μου να χαμογελάσει).
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, είναι ωραίο να σκεύτεσαι οτι αυτό που πρόσφερες έκανε καλό σε κάποιον άλλο.

@cinderella
Πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου προϊστάμενο τους, απλά κάνω την δουλειά που μου ανατέθηκε. Στο σπίτι μου όμως το βράδυ ΠΡΕΠΕΙ να κοιμάμαι ήσυχος.
Καλώς σας βρήκα