Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Τοπικές και νεολαία

Ο Παναγιώτης έγραψε στο παρελθόν σχετικά με τις τοπικές οργανώσεις και με βάση αυτό είπα να κάνω μία προσπάθεια να γράψω σχετικά, εστιάζοντας στο θέμα της νεολαίας.
Δεν είναι εύκολο να πείσεις έναν νέο που διανύει την ηλικία τον 18 – 20 ετών έρθει και να συμμετέχει σε μία συνέλευση κομματικού οργάνου. Παρά το γεγονός ότι όταν περάσει σε κάποια σχολή τότε τα πράγματα γίνονται διαφορετικά και στην ουσία ψάχνει έναν χώρο που να τον εκφράζει για να αναμειχθεί με τα κοινά.
Τι είναι λοιπόν αυτό που αποτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική στις τοπικές οργανώσεις;
Έχοντας ασχοληθεί με το θέμα για αρκετά χρόνια και ψάχνοντας σε μονοπάτια ιδεολογικά και θεωρίες κατέληξα στο εξής απλό συμπέρασμα … δεν το νιώθουν δικό τους…
Οι τοπικές οργανώσεις είναι μια πολύ καλή ιδέα που κατάφερε να εκφράσει τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ. Η πάροδος των ετών όμως, έχει προκαλέσει την φυσική φθορά και ως αποτέλεσμα δεν εκφράζει τους νεότερους σε ηλικία.
Πρέπει λοιπόν να βρεθεί ένας άλλος τρόπος προσέγγισης από αυτόν που υπάρχει τώρα. Κατά την γνώμη μου πρέπει κατ’ αρχήν να απομακρυνθεί η έννοια της «ταμπέλας».. δηλαδή η ντεφάκτο αναγνώριση του κάθε νέου ότι από την στιγμή που θα συμμετέχει θα ονομαστεί και ΠΑΣΟΚος… Αυτό μπορεί να γίνει με την πρώτη επαφή και συνεδρίαση να γίνεται σε χώρο εκτός των τοπικών οργανώσεων.
Δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι αίσθηση ότι πηγαίνουν κάπου, σε κάποιο μέρος όπου όλα είναι στημένα.
Τα παιδιά δεν θέλουν να συμμετέχουν στο κόμμα του μπαμπά τους … θέλουν το δικό τους κόμμα… Δεν θέλουν να συμμετέχουν σε μία «προμαγειρεμένη» κατάσταση αλλά να φτιάξουν τη δική τους. Καλό θα ήταν λοιπόν να αφήσουμε σε αυτά να διαλέξουν πως θα οργανώσουν την ομάδα τους… Χωρίς ενδεχομένως προεδρείο απλά με τον ορισμό ενός απλού γραμματέα που θα κρατάει τα πρακτικά και δεν θα είναι μόνιμος αλλά όποιον επιλέξουν τα παιδιά στην εκάστοτε συγκέντρωση.
Τρίτο και επίσης πολύ σημαντικό είναι η συμμετοχή των νέων στην γενική συνέλευση της τοπικής. Πρέπει να δίνεται πάντοτε ο λόγος υποχρεωτικά στο κομμάτι της νεολαίας όχι στο τέλος της συνέλευσης αλλά στην αρχή έτσι ώστε να υπάρχει και η ανάλογη ανταπόκριση.
Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ένας νέος μπει σε κάποια σχολή τότε δύσκολα μπορεί να εκφράσει την γνώμη του γιατί, αν και νομίζει ότι το κάνει στην ουσία καλουπώνεται. Απόδειξη το γεγονός ότι πολύ λίγοι ασχολούνται μετά τα φοιτητικά τους χρόνια με τν πολιτική οργανωμένα. Απαξιώνουν το όλο σύστημα για καταλαβαίνουν ότι τους καπελώνει.

Η συμμετοχή των νέων στην πολιτική είναι αυτό που κάνει την διαφορά στην δημοκρατία. Πρέπει μαζί με τα παραπάνω να βρούμε τρόπους έτσι ώστε αυτή η ποικιλομορφία ιδεών απόψεων και θέσεων που έχουν τα νέα παιδιά να εκφραστεί σωστά για να έχει αποτέλεσμα.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο κάποιες σκέψεις και όχι τελική μου άποψη. Το θέμα είναι πολύ ποιό σύνθετο απο αυτή την επιδερμική αναφορά που κάνω εδώ.

Θα ήθελα την γνώμη σας επάνω στο θέμα.

29 σχόλια:

Grammateas είπε...

Νομίζω ότι η ενασχόληση με τα κοινά έχει νόημα εφόσον μπορείς να επηρεάσεις το περιβάλλον και την καθημερηνότητά σου. Στο Πανεπιστήμιο αλλάζεις τα πιο απλά πχ προγραμμα εξεταστικής, ώρε διδασκαλίας, επανεξέταση μαθήματος. Εγώ τουλάχιστον αυτά τα έκανα στο Πανεπιστήμιό μου. Επειτα στο Δήμο που κατοικείς μπορείς, εφόσον λειτουργήσεις συντεταγμένα και αξιόπιστα, να βελτιώσεις τη ζωή σου, όπως να καθαριστεί ένα πάρκο, να φωτιστεί ένας δρόμος, να βάλεις ένα καθρέπτη σε μια διασταύρωση. Για να γίνουν αυτά πρέπει να τα ζητήσουμε εμείς. Και οι περισσότεροι δεν μπαίνουν στον κόπο, αλλά μόνο γκρινιάζουν! Το θέμα είναι τί γίνεται με τα μεγάλα ζητήματα. πχ Ασφαλιστικό, Παιδεία, κλπ. Εκεί πρέπει οι θέσεις όλων να λαμβάνονται υπόψη, να συνθέτονται και όχι να αποκλείονται και να αποτελούν θέση του Κόμματος. Μόνο μέσω του Κοινοβουλευτισμού αλλάζεις πράγματα, όπως ο Ν. 1268/82 για τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία. Όλα αυτά προϋποθέτουν διαδικασίες. Η νεολαία δεν αρκεί μόνο να γκρινιάζει. Όσοι είναι αδιάφοροι εισπράτουν το αποτέλεσμα της αδιαφορίας του. Αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι ενδιαφέρονται, αρκεί να τους δώσεις το ερέθισμα...

Παναγιώτης Παπαχατζής είπε...

Το μεγάλο στοίχημα Ηλία, είναι η κατάργηση των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων. Όπως είπε και ο "γραμματέας" στο πανεπιστήμιο ελέγχεις απλά πράγματα συν οτι μαθαίνεις το παιχνίδι του ρουσφετιού (τα γνωστά, "γίνε μέλος και θα έχεις σημειώσεις και θέματα εξετάσεων στα χέρια")
Η... κομματική συνείδηση των νέων, οφείλει να δημιουργήτε στο χώρο της τοπικής κοινωνίας με ρόλους αρεστούς σε αυτούς.
Π.χ Οι νέοι θα μπορούσαν να είναι οι υπεύθηνοι διαδικτύου στις τοπικές οργανώσεις.
Να αναλαμβάνουν, δηλαδή, την ενημέρωση του site και την ψηφιακή ενημέρωση των φίλων και μελών.
Επίσης μπορούν να είναι οι οργανωτές όλων των περιβαντολογικών εκστρατειών ενημέρωσης (ανακύκλωση, μείωση της κατανάλωσης κ.τ.λ).
Για τον χώρο συμφωνώ οτι δεν μπορείς να τους αναγκάσεις να έρχονται στην Δ.Ο. Μπορείς, όμως, να τους δελεάσεις.
Το ασύρματο ίντερνετ είναι ένα τέτοιο δέλεαρ και υπάρχει ήδη.

fisherman είπε...

@grammateas
Οχι μόνο το ερέθισμα αλλά και το βήμα να ακουστούν και να πράξουν! Θέλουν να νιώσουν οτι κάπου, με κάποιον τρόπο συμβάλλουν και αλλάζουν πράγματα. Ναι πιστεύω οτι η ενασχόληση με τα κοινά είναι σημαντική πολύ περισσότερο σε τοπικό επίπεδο Δήμου. Ο λόγος είναι οτι είναι ποιό εύκολο να αλλάξεις πράγματα στον τόπο σου μία λάμπα, ένα δρόμο ένα κάτι ας πούμε απο το να επηρρεάσεις την πορεία του ασφαλιστικού. Η συντεταγμένη προσπάθεια σε τοπικό επίπεδο δίνει σημαντικές εμπειρείες και εφόδια για να ασχοληθεί κάποιος στο μέλλον πραγματικά με τα κοινά σε ευρύτερο επίπεδο.
@Παν Παπ
Ο ποιό συντομος δρόμος για να αποκτήσεις "πελατεία" είναι οι παροχές... το κάναμε και αυτό...αποτυχία όποιος ερχόταν ασχολούνταν μόνο για τις παροχές του είδους (Internet) και μετά γειά σας. Πρέπει μαζί με το "πακέτο παροχών" να του προσφέρεται και το δίκο σου "προϊόν". Θα προτιμούσα αυτό που είπες για δράσεις όπως οικολογία, ανακύκλωση και τέτοιου είδους εκδηλώσεις που βοηθούν στην δημιουργία ομαδικού πνεύματος και γεςνικότερα θετικής δράσης απο το απλό internet. Παίζει και αυτό αλλα ... δεν αποδίδει ... το λέω εκ πείρας ...

NdN είπε...

Είναι γεγονός ότι οι ΤΟ δεν έχουν απήχηση στους νέους, αλλά ακόμα και οι παλαιότεροι που ήταν αυτοί που τις έστησαν δεν ασχολούνται πλέον. Από το να προσπαθήσουμε να αναστήσουμε κάτι είναι καλύτερο να δημιουργήσουμε κάτι από την αρχή.

Οπως γράφει και ο γραμματέας πρέπει αρχικά να πειστεί ο κόσμος οτι η ενασχόληση με τα κοινά έχει νόημα διότι έτσι επηρεάζεται το περιβάλλον και την καθημερινότητά μας. Η ενασχόληση των ΤΟ με την νέα τεχνολογία και το διαδίκτυο είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά το σημαντικότερο είναι να ακούγεται η φωνή τους, οι ιδέες τους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μεσα από στημένες διαδικασίες όπου ο εκάστοτε τοπικος βουλευτής μετράει κουκιά μέσα στη ΤΟ. Ο λόγος που οι περισσότεροι δεν ασχολούνται είναι το καπέλωμα και η στάμπα, ότι δηλαδή κάποιοι τους θεωρούν "δικούς τους".

Η πρώτη επαφή πρέπει να γίνεται εκτός ΤΟ και από άτομα με τα οποία θα συνθέσουν την ίδια ομάδα. Η ομάδα αυτή θα κλειθεί να συμμετέχει σε καθημερινές δράσεις που θα αλλάζουν έστω και ελάχιστα την ζωή των πολίτων. Οι δράσεις αυτές θα έχουν ως σκοπό και να προβάλλουντ τους νέους που ασχολούνται ώστε να αποκτούν έρισμα στην τοπική κοινωνία και να ευαισθητοποιούν και άλλους στην συμμετοχή. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από περιοχές όπου ο δήμαρχος είναι εκλεγμένος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, να δούμε πως λειτουργεί και αργότερα να το δοκιμάσουμε σε άλλους δήμους.

Οι κομματικές παρατάξεις πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Το μοναδικό ενεργό κομμάτι της νεολαίας ήταν η ΠΑΣΠ. ΜΠορεί να ακούγονταν και λανθασμένες απόψεις, πάντως συζήτηση γινόταν. Το λάθος ξεκινάει από τη δημιουργία κομματικών στρατών που αναγκάζεται να παίξει και η ΠΑΣΠ. Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε στεγανά στο χώρο της σπουδάζουσας νεολαίας τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Αυτό που κατάλαβα εγώ από το σχόλιο του γραμματέα δεν είναι φίλε Παναγιώτη ότι ο στόχος θα ήταν η κατάργηση των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων, αλλά ότι η ενασχόληση με τισ κομματικές παρατάξεις στο πανεπιστήμιο είναι πιο εύκολη από οτι στις ΤΟ.

Grammateas είπε...

Πάντως αν δεν ήταν και η ΠΑΣΠ, πιστεύω τα ποσοστά μας θα ήταν πολύ μικρότερα. Η ΠΑΣΠ τόσα χρόνια μάζεψε πολύ νεολαία..

fisherman είπε...

@grammateas
Ναι η ΠΑΣΠ μάζεψε πολύ κόσμο τον όποίο χάσαμε ή ΄χανουμε συνεχώς γιατί το σύστημα είνα σαθρό κατά την γνώμη μου.
Μία καλή ιδέα είναι αρχικά η ενασχόληση των νέων με τα κοινά της τοπικής αυτοδοιήκησης όπου η έκάστοτε φιλικά προσκείμενη δημοτική παράταξη μπορεί ποιό εύκολα να προσεγγίσει τους νέους της περιοχής και να τους δώσει το δικαίωμα να συμμετέχουν και να αναλλάβουν δράση.
Είναι αυτονόητο οτι η ενασχόληση με τα κοινά το πανεπιστήμιο είναι ποιό εύκολη αλλά αυτό συμβαίνει γιατί το νιώθεις κάτι δικό σου, οτι κάτι μπορείς να κάνεις εκεί...

Ανώνυμος είπε...

ομορφα και ωραια τα λες αλλα επειδη τα εζησα μικρος ολα αυτα στην νεολαια πασοκ λαρισας το 93 η γνωμη μου ειναι οτι μπορει να θελουμε νεους απλα καιγονται οταν μπλεκουν με τα παλια μυαλα και την παλια κομματικη βαση που ακομα σαπιζει την αναπτυξη του κομματος σε τετοια καλα σημεια που να αλλαξει το μελλον οχι μονο του πασοκ αλλα και των αλλων κομματων για καλυτερο μελλον...γνωριζω πολλους που στα μαθητικα χρονια ηταν με αλλα στοιχεια δομημενοι αλλα οταν μπηκαν στο σκληρο πυρηνα του κομματος αλλαξαν γραμμη και γιναν ενα με αυτα που τοσο καιρο φωναζουμε..δεν ξερω αλλα ειμαι απαισιοδοξος με πολλα ισως γιατι εζησα εντονες καταστασεις πιτσιρικας στην πολη μου...ελπιζω να αλλαξει λιγο το μελλον της νεολαιας και να μην μπαινουν μονο στα κομματα για προσωπικο συμφερον οπως εχουν κανει σχολη οι δαπιτες σε αυτον τον τομεα... με μαστερ βγαινουν αυτοι αλλα και εμεις δεν παμε πισω...τα λεμε..

αντωνης είπε...

ωραιο θεμα Ηλια!!!
Με μια γρηγορη προσεγγιση θα ελεγα οτι πρεπει να αποκομματικοποιηθουν τα πρωτα κυτταρα της δημοκρατιας, οπως οι δημοτικες παραταξεις για να μπορεσουν καποτε να μπουν και οι νεοι να συμμετασχουν εκει. Νομιζω οτι ειναι πιο ευκολο αν τους ωθησεις να ασχοληθουν με τον τοπο τους.
Και επισης συμφωνω, οτι ειναι απαραδεκτο να υπαρχουν κομματικες οργανωσεις στα πανεπιστημια. Δεν προσφερουν τιποτα, εκτος απο την επαγγελματικοποιηση των λεγομενων στελεχων απο πολυ μικρη ηλικια. Πραγμα που τελικα απωθει αλλους νεους που εχουν θεληση στο να συμμετασχουν.

tractatus είπε...

Πολύ ωραία και απλή η ανάλυσή σου. Κι αυτά τα δύο δίνουν πιο πολύ καλή αφορμή για συζήτηση.
Για την ΠΑΣΠ δεν είμαι υπέρ της άποψης ότι κάτι που δεν λειτουργεί το κλείνεις, αν πρώτα δεν δοκιμάσεις να το αλλάξεις και να το κάνεις ουσιαστικά, όπως π.χ. με εναλλακτικές πολιτιστικές προτάσεις, αναδεικνύοντας δυνότητες που μέχρι πριν δεν τις είχαν αναδείξει οι νεολαίο, το ίδιο και σε τοπικό επίπεδο. Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει να διοργανώσει απο πολιτικές συζητήσεις -όχι απαραίτητα με κομματικούς- μέχρι πολιτιστικές δράσεις που έχουν ως θέμα: ομαδικές εκθέσεις, συναυλίες, περιπατητικές εκδρομές με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, χώρους όπου μπορούν να διοργανώνονται διάφορα δρώμενα κ.α Η κοινωνική συναναστροφή είναι κάτι που δεν κατακτιέται απο τη μια μέρα στην άλλη και ξέρετε είναι ταυτόχρονα και πολιτική γιατί εκεί μπορούν να διαμοφωθούν υγιείς ομάδες εξαιτίας των κοινών ενδιαφερόντων ή απόψεων και όχι εξαιτίας των μηχανισμών. Συμμετέχουν δε απο διαφορετικές ομάδες άτομα που ακόμα κι αν δεν έχουν την ίδια ηλικία αλλά έχουν κοινά ενδιαφέροντα(η ηλικία είναι στο μυαλό).
Στις συζητήσεις οι παλιοί δεν χρειάζεται να κάνουν μονόλογο που αποκλείει τους νέους και επιπλέον κάποιοι ζητούν τη θέση τους ευθέως. Τους ανατίθενται ρόλοι και όχι μόνο του internet αλλά και πολιτικοί ρόλοι που να αξιοποιούν ή να αναδεικνύουν κι άλλες δεξιότητες. Τη γενιά του Τσίμπρα εμείς δεν την αξιοποιήσαμε και δεν ξέρω πώς θα προλάβουμε....

fisherman είπε...

@argentina:_hellas.
Κατ αρχήν καλά να περνάς και καλή συνέχεια.
Συμφωνώ με το «κάψιμο» που αναφέρεις, αυτό πρέπει να αποφευχθεί, και μπορεί να γίνει αν μέσα από δράσεις που αφορούν μόνο νέους καταφέρεις να αναπτύξεις την μεταξύ τους κοινωνικότητα. Τι εννοώ…: να τους κάνεις αυτούς μία ομάδα, ανεξάρτητα από τα … παλιά (σαν το δικό μου) μυαλά. Οι νέοι «καίγονται» όπως είπες από τα τους παλιούς γιατί πηγαίνουν ουσιαστικά μόνοι τους σε αυτό τον κύκλο και αυτό μοιραία οδηγεί τελικά στο να μη μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Μια ομάδα όμως δεν θα είχε την ίδια τύχη.
@Αντώνη
Καλό αυτό με την δράση πέρα από τα κομματικά όρια… σε δημοτικό επίπεδο (όπως είπα παραπάνω) μπορείς να εξασφαλίσεις την συνεργασία με τα παιδιά αυτά σε πράγματα που ναι έχουν χρώμα και κομματική ταυτότητα αλλά ανήκουν στη τοπική τους κοινωνία. Εδώ λοιπόν «έρχεται» το ΠΑΣΟΚ ως συντεταγμένο όργανο… Πρέπει να πιέσει τους δημοτικούς συνδυασμούς που στήριξε να επιδιώξουν την συμμετοχή νέων ανθρώπων τόσο σε επίπεδο υποψηφίων όσο και σε επίπεδο «επάνδρωσης» των ΤΟ. Για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ τι να πω δεν έχω εμπιστοσύνη σε κανένα που έχει το κινητό κάποιου βουλευτή και λέει ότι είναι ανεξάρτητος κεντρώος. Ακραίο ίσως αλλά είπαμε εγώ ήμουν και είμαι από τα παιδιά της γλουτολίνης… (κόλλα για χάρτινες αφίσες)…
@tractatus
Έχουμε χάσει τη γενιά του Τσίπρα αλλά έχουμε ακόμη ευκαιρίες να επανορθώσουμε μελλοντικά. Συμφωνώ με την λογική ότι πρέπει να αναπτύξουμε πρώτα την κοινωνικότητα και την συμμετοχή στην τοπική κοινωνία μέσω διαφόρων δράσεων και προτάσεων που πρέπει να προσφέρουμε στους νέους. Με άλλα λόγια να τους δώσουμε τα εργαλεία για να κάνουν αυτό που θέλουν: Να συμμετέχουν κάπου ενεργά και όχι στείρα. Αν κατάλαβα επίσης καλά μάλλον συμφωνείς και εσύ στον διαχωρισμό «παλιών» και «νέων μυαλών».
Εγώ το θεωρώ αναγκαίο…
Ίσως θα μπορούσαμε όλες αυτές τις σκέψεις αναπτύξουμε κι’ άλλο, να τις κάνουμε ποιο συγκεκριμένες και να τις προωθήσουμε κάπως, κάπου …. Προτείνω να συνεχίσουμε την συζήτηση…

αντωνης είπε...

φιλε Ηλια, εχω υπαρξει και εγω παλιοτερα "παιδι της αλευροκολλας" και ειμαι περηφανος γι' αυτο. Αλλά επειδη εχω ασχοληθει και με τις δημοτικες εκλογες ως υποψηφιος παλιοτερα, θεωρω οτι στη σημερινη εποχη δεν πρεπει να υπαρχουν κομματικες παραταξεις. Ας αποφασισει ο κοσμος περα απο τα στενα κομματικα συμφεροντα για το ποιοι ειναι ικανοτεροι να τον διοικησουν σε τοπικο επιπεδο. Και επειδη ζουμε σε μια πολυ μικρη χωρα, ολοι γνωριζομαστε μεταξυ μας σε επιπεδο δημων. Δεν χρειαζονται οι κομματικες ταμπελες και τα καπελωματα απο την κεντρικη κομματικη εξουσια.

tractatus είπε...

fisherman ΝΑ συνεχίσουμε τη συζήτηση ειδικά για τη νεολαία.

fisherman είπε...

@αντώνη
Και εγλω διαφωνώ με την κομματική ταμπέλα άλοστε είναι κα΄τι που θέλουμε να αποφύγουμε αλλά με κάποιον τρόπο πρέπει να πούμε στους νέους οτι όλη αυτή η προσπάθεια έχει πίσω της μία ιδεολογία και υπάρχει ένα κίνημα που το υποστιρίζει. "φιλτράροντας" το όλο θέμα θα έλεγα οτι το κύριο πρόβλημα είναι η κομματικοποίηση και η απόδοση ταμπέλας που έχει δαιμονοποιηθεί και ίσως δίκαια. Γιατί είναι δύσκολο στην εποχή μας να πείς: "Ναι ρε! εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ" σε θεωρούν αμέσως διαπλεκόμενο και ψάχνουν να βρούν σε ποιό γραφείο ανήκεις... αυτό πρέπει να το αλλάξουμε αλλά αυτό είναι μία άλλη μεγάλη κουβέντα.
@tractatus
Η κουβέντα έχει πολύ εδιαφέρον και ίσως θα ήταν καλό να γράψουμε ποιό αναλυτικά τις ιδέες μας.

tractatus είπε...

προτείνω, αγαπητέ Ψαρά, να ανοίξουμε έναν άλλο ίσως φάκελο που να μην είναι αυτά τα θέματα που απασχολούν όλους όπως Παιδεία, Ασφαλιστικό κ.λ.π. να είναι καθαρά Φάκελοι Πολτικής. Θα έχει ενδιαφέρον για τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής που απουσιάζει, της θέσης των κομμάτων στην ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ενδεχομένως κείμενα απο πολιτκούς επιστήμονες, η θέση της νεολαίας, μια άλλη πολιτική προσέγγιση για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της λειτουργίας των θεσμών...Ισως μέσα απο εκεί βγούν θεωρητικά κάποια πράγματα που θα είναι το επόμενό μας Μανιφέστο...λέω ...τι λές το προτείνουμε συλλογικά;

Elli είπε...

Καλημέρα fisherman, και σε όλους. Επιτρέψτε μου να είμαι εριστική όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Φυσικά και δεν πάει η νεολαία στις τοπικές και στα κόμματα γενικότερα και καλά κάνει τολμώ να πώ, ως έχει η καθεστικύια κατάσταση εκεί μέσα.
Αλίμονό μας αν η νεολαία φτάσει στο σημείο να φυτοζωεί μέσα στις υπάρχουσες ΤΟ.
Πρώτον, στις περισσότερες οργανώσεις, συμμετέχεις απλά και μόνο φυσικά, δεν ρωτάει κανένας τη γνώμη σου και αν την πείς κιόλας σε κοιτάνε και περίεργα.
΄Οποιος εκφράζει διαφορετική άποψη από τη "γραμμή" του κόμματος, θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση προδότης.
Επίσης, πάμπολλα είναι τα παραδείγματα των κομματαρχών των ΤΟ που σε παίρνουν τηλέφωνο να συμμετέχεις μόνο όταν θέλουν ψήφους για οποιοδήποτε λόγο.
Να μήν σχολιάσω τον περιβάλλοντα χώρο που στεγάζονται οι ΤΟ, πόυ είναι απίστευτα κρύος και απωθητικός, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, παίζει κι αυτό ρόλο.
Αλήθεια, θέλει κανένας τα παιδιά του να συμμετέχουν σε ΤΟ που απαρτίζονται από τον κάθε αργόσχολο επαγγελματία ΠΑΣΟΚατζή που κάθεται όλη μέρα και καπνίζει καιπίνει καθέ στην οργάνωση ή στα φιλικά προσκείμενα καφενεία? Τέτοια πρότυπα δίνει στη νεολαία το ΠΑΣΟΚ?
Να συμμετέχουν οι νέοι στις ΤΟ και τις Νομαρχιακές Οργανώσεις που είναι έρμαια συμφερόντων βουλευτάκων? έχουν πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουν.
Όσον αφορά τα θέλγητρα που προσπαθεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ (πχ Internet), η δωροδοκία είναι καθαρά δεξιά αντίληψη και φυσικά δεν μπορεί να πιάσει σαν μέσο προσέγγισης της νεολαίας. Σαν να περνάμε τους νέους για χαζούς είναι. Φυσικά, θα ρθουν να πάρουν το ασύρματο και μετά, μην τον είδατε τον Παναή! Και καλά κάνουν. Αυτές τις δεξιόστροφες πρακτικές πληρώνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
Αλίμονό μας αν η νεολαία συμμετείχε σε αυτές τις ΤΟ. Αν δεν απομακρυνθούν τα αποστεωμένα τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ απόλες τις κομματικές δομές, δουλειά δεν γίνεται, όσο κι αν προσπαθόύμε να πείσουμε ο ένας τον άλλο μεταξύ μας ότι αλλάξαμε.

ΥΓ, Μην πέσετε με τα μούτρα πάνω μου, το ξέρετε μέσα σας ότι έχω δίκιο. Φυσικά και δεν αφορίζω όλες τις ΤΟ και ΝΟ, το γνωρίζω ότι πολλές κάνουν πολύ καλή δουλειά αλλά ακόμα περισσότερες είναι σε τραγική κατάσταση!

fisherman είπε...

@ellie
Είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνίσω μαζί σου. Και καλά κάνεις και τα χώνεις ... Ο λόγος που άνουξα αυτή την συζήτηση είναι για να δούμε ποιά πρέπει να είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε και πως πρέπει να φρεσκάρουμε αυτό το θεσμό έχει δώσει τόσα πολλά. Οι τοπικές όντως έγειναν λιμέρια κομματαρχών ή προσπάθησαν να γίνουν κάτι τέτοιο. Έχω γράψει στο παρελθόν για την δράση διαφόρων και στην τοπική που επισκέπτομαι. Είναι κακό όμως μόνο να απορρίπτουμε χωρίς να προτείνουμε κάτι. Φαίνεται να έχεις μία κάλή εικόνα για την δράση και λειτουργία των ΤΟ τι θα πρότεινες εσύ σαν λύση ... Δεν σε προκαλώ... σε προτρέπω να μου πείς την γνώμη σου που ξέρω ότι θα είναι ακριβώς στον "στόχο", όπως άλλωστε και το σχόλιο που άφησες και σ'ευχαριστώ γι' αυτό.

tractatus είπε...

Ελλη τα λές πολύ καλά και κανείς δεν θα πέσει επάνω σου γιατί ακόμα κι οι ελάχιστες ΔΟ (οι ΤΟ έχουν καταργηθεί) που δουλεύουν δεν αντέχουν να το κάνουν άλλο τόσο γιατί δουλεύουν πάλι οι εξής 2 σε σύνολο 9 και γιατί ακόμα και το νοίκι για το τσαντήρι το βάζουν οι ίδιοι για να υπάρχει η σημαία απ' έξω....Και που να δείς τι γίνεται και στις ΝΟ και στα ΠΣ. Είναι σίγουρο ότι στο συνέδριο θα αλλάξουν τα οργανωτικά που δεν είνα αμελητέα όταν φυσικά έχεις πρόταση για την κοινωνία.
Οσο για τα πρόσωπα που δεν αφήνουν άλλους να μιλάνε, τους κοιτούν παράξενα ή δεν τους υπολογίζουν και ειρωνεύονται...το έχουμε ζήσει όλοι στο πετσί μας. Να ξέρεις πάντως ότι κάποιοι που πρόλαβαν άλλου τύπου λαϊκές συνελεύσεις, στεναχωριούνται ακόμα περισσότερο με το χάλι και τους αποκλεισμούς...

Elli είπε...

fisherman, ξέρεις ποια βλέπω εγώ ως μοναδική λύση? Νέα πρόσωπα στο προσκήνιο Immediately. Αλλά αυτό δεν είναι μόνο θέμα Παπανδρέου, πρέπει όλη η παλιά φρουρά να καταλάβει ότι ξέφτισε η μπογιά της.
Οι παλιότεροι πρέπει να σταθούν δίπλα στη νέα γενια και να τη βοηθήσουν και όχι να νιώθουν σαν να απειλούνται από αυτήν. Το επάγγελμα ΠΑΣΟΚ έχει εκκλείψει αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν λένε να το καταλάβουν. Κι επειδή όλοι σε αυτό το κίνημμα έχουν την τάση να παρερμηνεύουν τα πάντα, όταν λέω νέα πρόσωπα, δεν μιλάω απαραίτητα για νεολαίους. Μιλάω για πρόσωπα, επιστήμονες, βιοπαλαιστές, αυτοδημιούργητους, που η ντόπιες κοινωνίες τους σέβονται για τις κατακτήσεις τους στη ζωή, άτομα που έχουν δείξει ζήλο και έχουν προσπαθήσει για να αποκτήσουν ένα κοινωνικό κύρος (όχι ταξικό φυσικά). όχι άλλα αποστεωμένα απολιθώματα του κομματικού μηχανισμού. Όσι σε νέους που από τα γεννοφάσκια τους μεγαλώνουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ κι έχουνν υποστεί άθελά τους ίσως, μια πλύση εγκεφάλου. Ικανοί και πρόθυμοι άνθρωποι υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Αν το ΠΑΣΟΚ ανοίξει τηνπόρτα, θα έρθουν πρόθυμα.

fisherman είπε...

@tractatus
Η εικόνα που περιγράφεις κάτι μου θυμίζει... μήπως την τοπική της γειτονίας μου??? Όσο για το ποιός ειρωνεύται ποιόν την επόμενη φορά που μιλήσω και θα δώ κάποιον να ειρωνευτεί θα του ζητήσω το λόγο που το έκανε να δούμε αν έχει τη μαγκιά να εκτεθεί σε κοινή θέα (καλή ιδέα μου φαίνετε...)
@Ellie
Δεν βρίσκω άλλο τρόπο να φύγουν αυτά τα παράσιτα απο την μέση παρά μόνο να τα εκθέσουμε ανοιχτά σε κάποια συνεδρίαση. Προκαλόντας ίσω και ρήξη (σαματά!!!) Αλιώς φοβάμαι οτι θα συνεχίσουν να λυμαίνονται του χόρου.
Νέα πρόσωπα ναι αλλά να είμαστε και εμείς εκεί να τους στηρίξουμε να τους βοηθήσουμε να υποστηρίξουμε την άποψη και δυναμική τους αν αυτή συμπίπτει με την δική μας.

Elli είπε...

fisherman, δεν νομίζω ότι πρέπει να φτάσουμε σε ρήξη, δεν θα είναι για καλό του κινήμματος. Τους χρειαζόμαστε κι αυτούς, την εμπειρία, τις γνωριμίες και τις γνώσεις τους. Αλλά πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι θα πρέπει πλέον να δουλεύουν στο παρασκήνιο, να φαίνονται στον κόσμο τα νέα πρόσωπα.

fisherman είπε...

@ellie
Δεν ξέρω πως μπρούμε να πείσουμε ανθρώπους που παρασιτούν σε ένα τέτοιο χώρο να κάνουν στην άκρη χρειζόμαστε την εμπειρία τους αλλά αυτό νομίζω οτι έχει μεγάλο τίμημα.
Η ρήξη ίσως να είναι μεγάλη κουβέντα αλλά κάτα πρέπει να γίνει τελικά

tractatus είπε...

εχω μια πολύ....επαναστατική πρόταση....Να γίνουμε κίνημα υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον στις αντίστοιχες διαδικασίες. Δηλαδή να γίνουμε εν ολίγοις μια ομάδα κρούσης που χτυπά παντού....τι λέτε;;;χαχα.δεν θα τους τρομάξουμε;
Και fisherman τις γυναίκες, να ξέρεις, τις ειρωνεύονται δύο φορές...;)

costas13gr είπε...

Θα πρέπει να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να πούμε την αλήθεια για την νεολαία.
Μπορεί να με χαρακτηρίσετε μηδενιστή αλλά εκφράζω την προσωπική μου άποψη από το πέρασμα μου στην νεολαία και τις εμπειρίες που αποκόμισα εκεί. Η νεολαία υφίσταται μόνο στις φοιτητικές παρατάξεις, σε όποια τοπική κοινωνία που δεν υπάρχει ένα πανεπιστήμιο η ένα ΤΕΙ είναι ανύπαρκτη, και αυτή που μπορεί να υπάρχει αφομοιώνονται στις τοπικές οργανώσεις και που πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι.
Και που υπάρχουν τι γίνεται?
Ασχολούνται μόνο με τα στενά συνδικαλιστικά τους καθήκοντα (εγγραφές νέων εισακτέων, φοιτητικά δικαιώματα, φοιτητικές εκλογές, καταλήψεις, πορεία, κτλ.) ασχολούνται με το να ανήκουν σε κάποια ομάδα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και όσοι βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις «βολεύονται» σε κάποια θεσούλα η κάνουν κάποια «πολιτική» καριέρα.
Τους γνωρίζουμε και τους ξέρουμε.
Πίστευα ότι με την διάλυση τις νεολαίας πριν από ένα χρόνο θα άλλαζε αυτό αλλά δυστυχώς διαπίστωσα τα ίδια, «ομάδες» που κάνανε ότι μπορούσαν για να πάρουν την εξουσία και να είναι ευνοημένοι στους ομαδάρχες της Αθήνας. Αν στα κεντρικά ονειρευόντουσαν κάτι άλλο, λυπάμαι, απλά ανακάτεψαν την τράπουλα και τίποτα άλλο.
Για μένα η νεολαία θα πρέπει να υπάρχει στην τοπική κοινωνία, να μεταφέρει τα προβλήματα της, τις ανησυχίες της, για το μέλλον της και για τις δυσκολίες που εμείς οι μεγάλοι δεν βλέπουμε και έχουμε δημιουργήσει. Θα πρέπει να συνδυάσουμε το πάθος της νεολαίας και την εμπειρία των μεγάλων για να χαράζουμε νέες πολιτικές και νέα οράματα για μας και τα παιδιά μας. Θα πρέπει οι φωνές μας να ακούγονται χωρίς να υπάρχουν συνέπειες στο που απευθύνονται και ποιανού συμφέρονται θίγονται. Γιατί το μεγάλο αγκάθι είναι ποιανού τα πόδια πατάς όταν το λες.

fisherman είπε...

@costas13gr
Είμαι και εγώ της άποψης ότι η πολιτική βούληση και συμμετοχή πρέπει να αναπτύσσετε σε τοπικό δημοτικό επίπεδο, γιατί εκεί έχει δύναμη και μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για την νεολαία να μιλάμε για ΠΑΣΠ ΔΑΠ και τα λοιπά. Δεν θεωρώ ότι εκεί γίνεται κάτι το σημαντικό γιατί όλα κομματικοποιούνται στο έπακρο, κρύβονται πίσω από σκοπιμότητες ολίγων και τελικά σχηματίζονται αγέλες «λύκων» που έχουν ένα μόνο κοινό σκοπό να υπηρετούν κάποιους χωρίς αντίρρηση. Η νεολαία που μπορεί πραγματικά να κάνει κάτι να προσφέρει σωστή πολιτική και ουσιαστικά πράξη βρίσκεται στις τοπικές κοινωνίες.
@tractatus
Καλό αυτό το ομάδα κρούσης «ακτιβίστικο» αλλά στους τόπους μας είμαστε μόνοι και πρέπει να υπάρχει η φυσική παρουσία αυτών που υποστηρίζονται μεταξύ τους και πράττουν ανάλογα. Εγώ ας πούμε δε μπορώ να σε στηρίξω όταν θα βγεις να μιλήσεις γιατί δεν είμαι εκεί.
Φαντάζομαι αναφέρεσαι σε αυτούς στις συνελεύσεις… και όχι σε εμένα γιατί αν σου φάνηκε ότι κάπου σε ειρωνεύτηκα σου ζητώ συγνώμη αλλά να ξέρεις ότι δεν ειρωνεύομαι ποτέ απλά πολλές φορές το χιούμορ μου είναι … όχι και τόσο κομψό.
Αν κάποιος σε ειρωνευτεί δύο φορές να του ζητήσεις το λόγο δύο φορές. Στο κάτω-κάτω για αυτό οι γυναίκες είστε ποιο ετοιμόλογες.

cinderella είπε...

fisherman
Δεν θα μπορούνα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Το ζήτημα της "ταμπέλας" και του "καπελώματος" νομίζω οτι περικλείουν μέσα τους ολόκληρη την αλήθεια για το πως δουλέυει σήμερα το σύστημα. Όπως έγραψα και στο blog του γραμματέα οι παρωπίδες είναι πολύ βαρύ πράγμα αν κάποιος έχει μια στοιχειώδη συνείδηση και αυτές είναι απαραίτητο αξεσουάρ κάθε κομματικοποιημένου νέου ενώ τώρα περισσότερο από ποτέ νομίζω οτι οι έννοιες κομματικοποιημένος και πολιτικοποιημένος περικλείουν χαοτικές διαφορές!
Θυμάμαι πέρυσι όπου το κίνημα των φοιτητών ήταν πιο δυνατό παρά ποτέ, οι "αριστερές" παρατάξεις κατέβαζαν ξεχωριστά πλαίσια απέναντι στη ΔΑΠ με αμελητέες διαφορές με μόνο σκοπό να δείξουν ποιος είναι πιο αριστερός και ποιος θυμάται καλύτερα τον Τεμπονέρα. Σε ώρες όπου η αριστερά γενικότερα έπρεπε να δείξει τη πυγμή της απέναντι στη κυβέρνηση πέρυσι ξεκινούσαν δύο πορείες κάθε Πέμπτη με μισή ώρα διαφορά γιατί οι μεν ήταν πιο αριστεροι, οι δε περιείχαν και πράσινους κόκκους κλπ κλπ. Άρα για ποιο συνδικαλισμό μιλάμε όταν η κατάντια του έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα.

tzonakos είπε...

Χρειάζεται να πειστεί η νεολαία οτι μπορεί να κάνει μόλις λίγα πράγματα ο καθένας για να καταφέρει κάτι.
ειναι λάθος που μαθαίνουν να βρίσκονται κάτω απο κομματικές στέγες όταν ειναι φοιτητές και κάποια στιγμή βλέπουν οτι δεν γίνεται κατι ουσιαστικό και φεύγουν. Χάνουν την πίστη τους σε συλλογικότητες γενικά.
Πιστεύω οτι πρέπει να εστιάσει κανεις στο να πείσει τους νέους να διαθέσουν όλοι απο λίγο, όλοι όμως !
Δεν χρειάζεται να ειναι κανεις μόνιμα ταγμένος κάπου, φανατικά. Αρκει να συμμετέχει όσο μπορεί.

fisherman είπε...

Από ότι φαίνεται από την πρόοδο της συζήτησης έχουμε περισσότερο ανάγκη από πολιτικοποίηση των νέων από ότι κομματικοποίηση, που για μένα δεν είναι κακή λέξη…
Εξηγούμαι λοιπόν: Το θεωρώ μαγκιά! να πει ένας νέος σε μία εποχή που όλα ισοπεδώνονται ότι ανήκει σε κάποιο κόμμα χωρίς να σκεφτεί ότι αυτό είναι ταμπέλα.
Κακό είναι να κομματικοποιείσαι χωρίς background. Χωρίς ατομική δράση και συμμετοχή και απλά υιοθετείς κάτι ξένο και ακολουθείς το ρεύμα.
Παρά τα παραπάνω φαίνεται να είναι ποιο σημαντικό να πιέσουμε τις τοπικές κοινωνίες (Δημοτικές αρχές και παρατάξεις δήμων…) να εντάξουν στα επιτελεία τους νέους ανθρώπους και ιδέες αδιαφορώντας από τα κομματικά ενδιαφέροντα του καθενός. Αυτό ίσως βοηθήσει να αποκτήσουμε νέα ικανά στελέχη γενικότερα στην πολιτική και ανεξάρτητα από κομματική κατεύθυνση.
@cinderella
H ταμπέλα είναι για μένα ένα ωραίο κόλπο για να δαιμονοποιήσουνε τα κομματικά μας πιστεύω και να τα ξεπουλήσουμε σε internet café και στην θύρα 4α (οι τρελοί του ΠΑΟΚ…). Μήπως αυτά δεν είναι ταμπέλα;;;… απλά την έχουν πολλοί.
@tzonakos
Όπως έγραψα παραπάνω αυτό που γράφεις εκφράζει και εμένα. Η σχέση ενός νέου με την πολιτική πρέπει να αποδεσμευτεί από τον κομματισμό. Πρέπει στα πανεπιστήμια η σχέση αυτή έχει αντιστραφεί. Δηλαδή πρώτα ασχολούνται με τον κομματισμό και όταν έρθει η ώρα της πολιτικής τότε καταλαβαίνουν ότι είναι σε λάθος μέρος, όποιο και αν είναι αυτό.

ΥΓ πρέπει να πάω για ψάρεμα επειγόντως!!!

fisherman είπε...

Σκεύτομαι να ξαναpostαρω το θέμα υιοθετόντας αυτά που μου γράψατε και να το βρώ ένα τρόπο να το προωθήσω. Στο Δήμο μου, με την άδειά σας φυσικά ...

Ανώνυμος είπε...

Θα επανέλθω με σχόλια και με χρόνο, που τώρα δεν έχω. Μόνο μια ζεστή καλή χρονιά πέρασα να αφήσω και να σου πω οτι δεν θέλω να ακούσω τέτοια ευχαριστώ που έγραψες. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο κι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε κάτι στον εαυτό μας. Είναι από μόνο του σημαντικό.